Lány a város felett
Kultúra

Lány a város felett

Ez a címe a kiskunhalasi születésű Tallér Edina írónő legújabb könyvének. Erről a kötetről, valamint a művészetekhez és azon belül is az íráshoz kötődő viszonyáról mesélt kedden este a Forrás-Új Tükör Klub vendégeként.

Mint elhangzott, Edina számára mindig nagy öröm, amikor szülővárosában járhat, ezúttal is több olyan történet előkerült, amik Kiskunhalas egy-egy ikonikus épületéhez, helyszínéhez, köztéri alkotásához kapcsolódtak.

- Ha szóba kerül valahol Kiskunhalas neve, nekem egyszerre több dolog is bevillan a várossal kapcsolatban. Nagyon szívesen emlékszem vissza a delfines szökőkútra, ami sajnos azóta már nincs a helyén. Aztán erről a teremről például, ahol most beszélgetünk, az jut eszembe, hogy itt csókolóztam először a férjemmel. Természetesen szüleim is eszembe jutnak, hisz itt születtem és itt nőttem fel, ebben a városban. Amire pedig minden halasinak büszkének kell lennie szerintem, az a csipke. Édesanyám a Csipkeházban dolgozott 18 éven keresztül – árulta el az írónő.

Az est során sok szó esett a Lány a város felett című új könyvről. A regény egy kislány története, akinek az anyját az egész falu bolondnak tartja, de mindenki hozzá fordul segítségért, ha nagy a baj. A kislányból fiatal lány lesz, aki maga mögött hagyja a múltját, hogy meghódítsa a világot. És akinek ez különleges, kitartó, emberismerő jósnőként sikerül is. Az Anna nevet kapta a keresztségben, de ő új nevet választott magának: Eileithüia. Héra és Zeusz lányát hívták így, akinek nem kisebb feladat jutott az istenek között, mint a gyermekeket óvni.

Az est igazi meglepetéssel zárult, hiszen Tallér Edina volt tanárnője, Hajnal Klára Pécsett feladott egy könyvet postán, amiben egy olyan vers is szerepel, ami Edina számára nagy jelentőséggel bír. A kötetet a Közösségek Házába küldte el azzal a kéréssel, hogy ezt a Forrás-Új Tükör Klubban adják át a szervezők az írónőnek, aki a beszélgetés végén meghatódva fogadta a rendhagyó ajándékot.

A helyszínen készült felvételeket a Halas TV Kultúrkép magazinjában láthatják majd az érdeklődők.