Legfontosabb rendszeres rendezvények
Kultúra

Legfontosabb rendszeres rendezvények

Amióta a vilagon es Lengyelorszagban is kitort a koronavirus-vilagjarvany, mindennemu talalkozók es rendezvenyek szervezoinek nem konnyu a dolga. Nowy Sącz varos es szomszedos telepulesek minden evben szeles kulturalis ajanlattal eltek a lakossag es turistak szamara. Melyik esemenyt nem lehet mellozni?

A Futas Fesztivalja lengyelorszag egyik legnagyobb csaladi sportesemenye. A hosszu evek óta Krynica-Zdrój-ban rendezett fesztivalra ugy amator, mint hivatasos futók neveztek. Legutóbb Piwniczna-Zdrój-ba helyeztek at es minden evben szeptember elejen kerul megrendezesre. A fesztival resztvevoi reszere a Futóvarosban szamos erdekes es kulonfele program all rendelkezesre.

2021-ben a piwniczna-i futófesztivalt  osszekapcsoltak a „Karpatok Europaja. Guralok es Lachok fesztivalja” c. programmal. A masodik rendezveny a nepi hagyomanyok kedveloi szamara igazi unnep. A regionalis eguyttesek nem csak szinpadon merik ossze erejuket, ertekes jutalmakat is nyerhetnek. Mindenki szamara, aki kedveli a helyi folklórt, nepi tancot es dalokat, kotelezo megnezni a Lachok es Guralok Fesztivaljat.

Szandeci Foldet ismerik meg a Hegyi Gyerekek Unneperol, ami mas neven Regionalis Gyerekegyuttesek Nemzetkozi Fesztivalja. Ez a rendezveny mar majdnem 30 eve tomegeket vonz julius vege fele Nowy Sacz-ba es kornyezo kozsegekbe. A Hegyi Gyerekek Unnepe egy hetig tartó fesztival, amelynek ideje alatt a vilag minden tajaból erkezo gyerekek koncerteket adnak, tancolnak es nagyszeruen szórakoznak es szórakoztatjak a nagyerdemut.

Egy masik alkalom arra, hogy meggyozodjunk, mennyi tehetseg rejtozik a legkisebbekben a „Skowroneczek” [Kis pacsirta] Gyerekdalok Nemzetkozi Fesztivalja, amit egy helyi kiadó kezdemenyezett. 2021-ben a szandeci foteren zajlott a rendezveny 18. kiadasa. Nehany eve a zarókoncertjet kozvetiti a Lengyel Radió es a TVP ABC is.

Kovetkezo nemzetkozi program, amely tomegek vonz a regiónkba a Pannonica Festival. – A Pannonica a Szandeci Fold kulturalis nevjegye es az Uj Európa kulonfelesegenek, tobbkulturas voltanak es kulturalis gazdagsaganak a megerositese – megjegyzi a szervezobizottsag tagja. Nyari szunidoben kicsi Barcice faluba az orszag minden tajaból idesereglik a szines nezokozonseg, tele energiaval es eletkedvvel.

Szandeci foiskolas kozonseg pedig evente a helyi Allami Szakfoiskola diakjai szervezte Juvenalia nevu unnepen mulatozik (kivetel a pandemia ideje volt). A Biznisz Foiskola – National Louis University tanulói viszont rendszeresen egy Run 4 a Smile - nevu jótekonysagi futast rendeznek, aminek bevetele beteg gyerekek segitesere kerul felajanlasra. Egy uj, erdekes esemeny a fiataloknak lehet a Szandeci Hiphop Fesztival, amit mar ket alkalommal megtartottak.

A vakació elejen Stary Sącz-ban sor kerul Európa legregibb zenejenek a fesztivaljara, az Ószandeci Regi Zene Fesztivalra, amely 1975 óta evente kerul megszervezesre. Nagyrabecsult helyeve lett azert, hogy uj feldolgozasban es a vilag leghiresebb eloadómuveszek es egyuttesek kivitelezeseben bemutassak az európai regi zenet – igy nyilatkoznak a fesztivalról a szervezoi.

Nyari szunidoben szamos ujszandeci parókia (a Biegonice-i, a Szentlelek-i, a szt. Ilona-i) szervezi a csaladi fesztivaljait. Szórakozast a varos hatarain tul is lehet talalni – evenkent rendezik a parókialis unnepet pl. Gołkowice Górne-ben. Egyebkent is a nyar a regiónkban bovelkedik erdekes esemenyekben. Szandeci kozsegek ajanlata kozul emlitesre meltó pl. a Rożnów-i tó napok vagy a Nyar Kmionka volgyeben esemenysorozata. Koncerszeru szórakozast nyujt meg a Nowy Sącz Varos nevnapja, amely osszekotodik szent Margit alakjaval.

Tavasszal a napsutesre es jó mulatsagra vagyó kozonseg ellatogat Łącko-ba, a regió legregebben rendszeresen szervezett rendezvenyere – a Viragzó Almafa Unnepere. Elso alkalommal 1947-ben szerveztek meg. Innen minden evben nem maradhat el tobb helyi neptanc- es zeneegyuttes, vendegsztarok, finom etel es łącko-i szilvapalinka sem. Łącko-ba meg egyszer erdemes eljonni – a nyari szezon osszegezo Gyumolcsszedo Unnepre.

Majusban erdemes meg megjelenni a Viragzó Gyumolcsos Kertek Unnepen. A rendezveny Łososina Dolna-n kerul megszervezesre, a Podhale-i Aeroklub repuloteren, es szokas szerint akkor kezdodik a repulesi szezon. Tomegesen erkeznek ide a jó mulatsag, hangos zene kedveloi, de olyanok is, akik a Rożnów-i tavat madartavlatból szeretnenek megnezni.

Nawojowa kozsegben pedig szeptemberben szervezik a hires mezogazdasagi vasart es bemutatót, az Agropromociót. A nemzetkozi jellegu esemeny nem csak a gazdaknak szól, hanem gyerekes csaladok is azok is talalnak itt kedvukre valót, akik pl. helyi elelmiszer-gyartó kiallitók ajanlatara kivancsiak.

Finom etelekbol nincs hiany a Galiciai Bogracs idejen sem, amit augusztus vegen – szeptember elejen a Galiciai Kisvaros teruleten rendeznek. – Az esemeny alapeszmeje a galiciai konyhahagyomanyok bemutatasa etelkostólassal egybekotve. A Bogracs idejen bemutatókat tartunk regi galiciai etkek kesziteserol a videk egyes tajegysegeibol. Az idelatogató lehetoseget kap kulonbozo konyhak – magyar, cigany, szlovak, lemkó es lengyel hazifozes - izeibol – meselik a Nowy sącz-i Jarasi Hivatal munkatarsai.

Amikor a fak elkezdik hullatni a leveleiket, keszulodhetnek a szinhaz kedveloi. Akkor eppen erkeznek Nowy es Stary Sącz-ba az orszag legismertebb szineszei es szinhazi tarsulatai. A szinhaz szerelmeseit vonzó esemeny az Oszi Szinhazi Fesztival. Szeptember es október a Szandeci Kulturalis Osz idoszaka is, avagy lengyel sztarok koncertjei es legjobb szinhazi bemutatók szezonja. Ez az esemenyciklus nagy esellyel rendszeres jellegure palyazhat.

Par eve a Szandeci Foldon, elobb Krynica-Zdrój-ban, 2021-ben pedig ujszandeci Loveszpark szabadteri szinpadan zajlanak a Miss es Mister Supranational, valamint Lengyelorszag Szepe dontoi. Pompas galamusorok ezek, a vilag es az orszag legszebb asszonyai es ferfiai reszvetelevel.

A betlehemes enekek kedveloi szamara kotelezo megjegyezni a naptarukban a Kispasztori Karacsonyi Eneklest, amely podegrodzie-i Kozsegi Muvelodesi Hazban zajlik ev vegen. Ha viszont arrol van szó, hogyan apoljak a regi nyelvet, tajszólast es regelest, meg kell emlitenunk a Lach Meselest, ami felnottek es gyerekek versenye is. A soron kovetkezo Druzbacka [Nasznagy-verseny] a zeneszek, hangszervarazslók, nepi enekesek es nasznagyok versenye.

Nem csak kimondottan tajszólas-kedvelok, hanem a szinhazat szereto gyerekek es fiatalok alkalmat kapnak tehetseguk bemutatasara a Bajdurek szinhazi verseny kereten belul, amit a Sokół [Solyóm] Kislengyelorszagi Muvelodesi Kozpont rendez Nowy Sącz-ban. It erdemes meg megemliteni, a fiatal enekmuveszek reszere megszervezesre kerulo, ujszandeci Ada Sari Nemzetkozi Enekmuveszeti Versenyt. Az Ada Sari Verseny magaba foglalja meg operaeloadasokat es szimfonikus koncerteket az orszag es vilag legkiemelkedobb muveszeinek reszvetelevel.

A szandeci legjelentosebb rendezvenyek es kulturalis esemenyek osszeallitasaból nem maradhat ki Jan Kiepura Fesztivalja sem. Ez a Krynicaban rendezett latvanyossag bovelkedik koncertekben, opera es operetteloadasokban. Zene, szinhaz, film es tanc – ez a Kislengyelorszak Karpatok OFFer Nemzetkozi Multimedialis Muveszeti Fesztival ajanlata. A fesztivali akciók szinhelye Nowy Sącz, pontosabban a belvarosi utcak, foter es parkok. (s.siwulska@sadeczanin.info)

The project is co-financed by the Governments of Czechia, Hungary, Poland and Slovakia through Visegrad Grants from International Visegrad Fund. The mission of the fund is to advance ideas for sustainable regional cooperation in Central Europe.

A projektet a Cseh Köztársaság, Magyarország, Lengyelország és Szlovákia kormánya társfinanszírozza a Nemzetközi Visegrádi Alap Visegrádi Támogatások keretében. Az alap küldetése a fenntartható közép-európai regionális együttműködésre vonatkozó ötletek előmozdítása.

#VisegradFund, #V4, #Visegrad