Ma van a reformáció emléknapja
Kultúra

Ma van a reformáció emléknapja

A reformáció napját ünneplik ma országszerte a protestáns egyházak. Kiskunhalason az egyházi iskolák diákjai az őszi szünet miatt már október 25-én, a szünet előtti utolsó tanítási napon megemlékeztek a reformációról. A református felekezetű diákok a templomban ünnepelték a reformáció emléknapját.  

A katolikus diákok reggel a katolikus templomban "Mindenszentek ünnepén" vettek részt. Ugyanezen a napon a református diákok több mint 40 egykori sziládys gimnáziumi tanár sírján helyezték el a megemlékezés virágait.
 
A reformáció hónapja október, amelynek utolsó napján, október 31-én világszerte arról emlékeznek meg, hogy Luther Márton német Ágoston-rendi szerzetes és egyetemi tanár, a reformáció megindítója 1517-ben e napon tűzte ki 95 tételét a wittenbergi vártemplom kapujára.
 
Az általa vezetett új irányzat lett az evangélikus, míg a Kálvin János vezette irányzat a református egyház alapja. A kiskunhalasi református egyház központi megemlékezése ma, csütörtök este 18 órakor lesz a református imaházban.
 
Kép-szöveg: Pozsgai Ákos

Még több cikk

Út lélektől lélekig

Út lélektől lélekig

(►) Sose halok meg?

(►) Sose halok meg?

Dallista Koós Jánossal

Dallista Koós Jánossal