Ma van a zsidó újév ünnepe
Kultúra

Ma van a zsidó újév ünnepe

Ma este kezdődik a zsidóság egyik legnagyobb ünnepe, ünnep köre, mely Ros HáSánával, a zsidó Újévvel veszi kezdetét és Jom Kippurral, az Engesztelés napjával ér véget. A kétnapos ünnepen az ember teremtésének 5775. évfordulójára emlékeznek.

 
– A zsidó hagyomány szerint, ilyenkor a világ összes teremtménye átvonul az Örökkévaló kinyújtott keze alatt, ki előtt három könyv van nyitva. Az Élet, a Halál, és a Közepesek könyve. A hagyomány szerint ezen a napon valamennyien bekerülünk valamelyik könyvbe, melyre az Engesztelés napján kapunk pecsétet – magyarázta Ritter Nándorné, a kiskunhalasi Zsidó Hitközség vallástanára.

Az Új év a világ és az ember teremtésének évfordulója. A Föld valamennyi országában 48 órán keresztül a világ megalkotásának születésnapját ünnepelik a zsidó emberek. Ezzel a két nappal veszi kezdetét a tíz bűnbánó nap, melynek betetőzése Jom Kipur, amely október 3. péntek estétől szombat estéig tart. Az Engesztelőnap során 25 órát böjtöl Isten kiválasztott népe, bűneiket megbánva, megtérést gyakorolnak.
akos-20140924zsido-ujevbe
A félelmetes napok leteltével következik az önfeledt öröm ideje, a Szukot, Sátrak ünnepe 2014. október 8-án veszi kezdetét és hét napon át, október 25-ig tart, zárása a nyolcadik nap, mely a Smini Áceret ünnepe (október 26.) Több vidám vallási szertartás, sok ének és tánc kíséri az örömünnepet.

A diaszpórában Smini Áceret másnapján (Izraelben egy napon) ünneplik közösségek, hogy ezen a napon fejeződik be és azonnal újrakezdődik a Tóra felolvasása, ami egy éven át tart. 2014-ben a Tóra ünnepe október 27-én lesz.
Halasmédia Online információ
Fotó: Pozsgai Ákos