Macskássy Izolda kiállítása a halasi zsinagógában
Kultúra

Macskássy Izolda kiállítása a halasi zsinagógában

A IX. Halasi Zsidó Fesztivál nyitórendezvénye volt Macskássy Izolda kiállításának megnyitója, a Kiskunhalasi Izraelita Hitközség zsinagógájában, ahol Róna Tamás Rabbi mondott köszöntő beszédet. Az erdélyi származású Európa szerte híres festőművész nem először állította ki alkotásait Kiskunhalason, évek óta visszatérő vendége a halasi nyári zsidó fesztiváloknak.

Macskássy Izolda 1945-ben született Marosvásárhelyen egy híres fazekas család gyermekeként. Nagyapja Katona Sándor korondi fazekas, akinek legendás tehetségét örökölhette a művésznő. Saját állítása szerint fiatalon egészen más terveket szövögetett jövőjével kapcsolatban: diplomája megszerzése után tanítani és gyermekeket szülni szeretett volna. Egy pályázatra beküldött képei azonban meghozták számára a kezdeti sikereket, így mégiscsak követte a családi hagyományt és a művészi pályát, választotta magának.

A híres festő- és grafikusművész tanulmányait Kolozsvárott, a Képzőművészeti Főiskolán kezdte, majd elnyert egy nemzetközi ösztöndíjat, így tanulmányait Ausztriában fejezte be.

1971-ben költözött Magyarországra, ahol a képzőművészeti világ egyik neves alkotójává vált. Több nagysikerű kiállítása – mind itthon, mind, pedig Erdélyben és Európa különböző országaiban is – meghozták számára a szakmai elismerést.

Macskássy Izolda művészete sokkal inkább a valós képek/világok megragadásán és őszinte bemutatásán alapszik, mintsem az absztrakción és az elvont művészi témák létrehozásán.

Néhány évvel ezelőtt műveit az Európai Parlamentben is bemutatták, selyemre készült darabjai, pedig számos magyar- és nemzetközi magángyűjtemény megbecsült tételei.

Macskássy Izolda festményeit szeptember végéig tekinthetik meg az érdeklődők a halasi zsinagógában.

Kép-szöveg: Pozsgai Ákos

{phocagallery view=category|categoryid=995|limitstart=0|limitcount=0}

Még több cikk

Dallista Koós Jánossal

Dallista Koós Jánossal

Út lélektől lélekig

Út lélektől lélekig

(►) Sose halok meg?

(►) Sose halok meg?