Makovica folklór együttes egyik legrégebbi az országban
Kultúra

Makovica folklór együttes egyik legrégebbi az országban

A Makovica folklóregyüttest (FK), taglétszáma 60 fo, az 1956-ban alapitották, es az országban a legrégebben működő együttesek közé tartozik. Alapítója a Duklakörnyeki Oktató Központ Svidnikben. 1997 februárjában alakult meg a Makovicka gyermek folklór együttes (DFS), amely ma 150 tagot számlál. Alapításában Maria Pajznikowa közreműködött. Makovicka születésénél jelen volt meg a Duklakornyeki Oktató Központ állami intézője, Stefan Cabrej.

Úgy a csoport állapításához, mint a későbbi sikereihez kétségkívül nagyban hozzájárult Milan Vanuga, a Makovica egyik legkarakteresebb alakja, több éves vezetője is. Kimagasló koreográfus es tánc pedagógus volt, korábban éveken keresztül táncoskent dolgozott a csoportban. Nem szabad meg Vierka Kacurjakova nevet kihagyni, aki most télen nyugdíjba vonult. Hosszú negyven éven át az FS Makovicanal nem csak korrepetált, hanem népzenei vezető is volt. A két együttes tevekénységé nem tartott volna évtizedekig, ha nem kapnak támogatást svidniki önkormányzattól es a tagok szüleitől is. Kilencevesen bekerült versenyben a jelenlegi szervezési vezetője, Miroslav Stoffa. Nála is kisgyerek korában megnyilvánult a folklór iránti érdeklődés.

„Repertoárunkban kizárólag a folklór van – hagyományos táncanyag, zene es ének Saris es Zemplén környékéről. Főleg a ruszin hagyatékot dolgozunk fel – ruszin énekeket es táncot. Ezek mind a Keleti Szlovákiánk régiói. Akad néha szepességi anyag is, de ez is ruszin népzene Kyjovból, Jakubany-ból és környező területről – magyarázta Miroslav Stoffa és hozzáfűzte: „Különféle jutalmakat nyertünk az országos szinten es különböző bemutatókon. Az utóbbi időszakban sikeres főleg a DFS Markovicsa volt, amely országos fordulóba bekerült a táncával, egy evvel korábban népzenével es gyerek énekegyüttessel is. A gyerek népzene 2018-ban dobogós lett az országos „Videcanova Habovka” bemutatón, azaz az ország egyik legjóbbjának ítéltek akkor”.

Kínai konzul meghívására 2020 októbereben az FS Makovica tagjai Sanghajban jártak. „Népi kultúr kincsnek vannak bizonyos alapjai és eljárásai. Úgy van es, mint az írás tanulással. Nem kezdünk azonnal dolgozatírással. Először meg kell tanulni a betűket rajzolni, utána szavakba fűzni, később mondatokat alkotni, es csak akkor lehet elbeszélést vagy verset írni. Ugyanúgy néz ez ki a DFS Makovicka es az FS Makovica munkájában. Először meg kell tanulni az egyes lepéseket, ezekből szerkezetet alkotni, később nagyobb egységeket alakitani belőlük” – összegezte.

A tagok hetente kétszer találkoznak. „Ez fiatal emberekből álló csapat, akik régóta ismerik egymást es jó viszonyban maradnak. Van fejlesztési igény is, úgy technikában, mint személyességi szinten, mivel a tréningek egyben beszélgetések is, orom es játék. Komoly dolgokkal is foglalkozunk. Egyszerűen vágyad ébred ezek után az emberek után. Olyan ez, amikor egy családi rendezvényen meglátsz egy regén látott unokatestvert, akivel szerettél volna beszelni, de nem volt rá lehetőség. Ugyanígy van ez az együttesben is. Bar nem vagyunk család, es csak „hivatalos” a viszonyunk, szeretjük egymást” – magyarázta es folytatta „Kirándulunk, találkozunk, közös elmenyeink vannak. Nagyon megőrültünk, amikor teljesen visszajöttek az edzéseink. Összekötöttük ezt a nyárral. Az egész országban szinte az összes folklór fesztivált lefújtak. Szerettünk mégis bepótolni az elmaradt tréningeket, azért nyáron négy táborba is mentünk, ahol az eves program első részét készítettük” elárulta M. Sróffá es hozzáadta, hogy „Két hegy között” című projektről van szó, amit közpénzből támogatott a Művészet támogatási Alap. Éppen az Alap projektjenek köszönhetően reszt lehetett venni négy három napos táborban. „A repertoár új részein dolgoztunk. Régi dolgokat is gyakoroltunk, visszanyertünk a jó formát, új énekes blokkot alkottunk, új táncokat, befejeztünk a „Szlovák Verbunkot”, amibe korábban csak belekezdtünk” – mondta es folytatta, hogy mindezt a saját szabad es pihenőidében csináljak, de es senkit nem zavar.

„Gyakoroljunk, készülünk es tanulunk egész éven át, hogy nyáron bemutathassuk az eredményeinket nézőink örömére. Az idén tanultunk új koreográfiát, de nem volt kinek bemutatni. Arra készültünk, hogy az említett projekt célkitűzéseit teljesítjük. Volt mar vagy négy fellépésünk. Az egyik a „Lékó tűz” volt Lengyelországban. Ez egy ruszin – lomok kultúra ünnepé, közvetlenül a határon túl. Ez a nyár nem múlt el teljesen nézők nélkül, bar számos korlátozás volt. Főleg felkészülési munkán telt, valamint a „Két hegy között” c. program teljesítésen” – hozzáfűzte M. Sroffa szervezési vezető, aki annak idejen átkértül a DFS Markovicsa-ból az FS Markovicsaba, ott par eves szüneté volt Később bekerült a Duklakornyeki Oktató Központba es ott az együttessel foglalkozik a mai napig, mint szervezési vezetője.

The project is co-financed by the Governments of Czechia, Hungary, Poland and Slovakia through Visegrad Grants from International Visegrad Fund. The mission of the fund is to advance ideas for sustainable regional cooperation in Central Europe.

A projektet a Cseh Köztársaság, Magyarország, Lengyelország és Szlovákia kormánya társfinanszírozza a Nemzetközi Visegrádi Alap Visegrádi Támogatások keretében. Az alap küldetése a fenntartható közép-európai regionális együttműködésre vonatkozó ötletek előmozdítása.

#VisegradFund, #V4, #Visegrad