Kultúra
Márton napi vigalom
Libás étkek, minőségi borok várták tegnap este a Csike Hotelben a vendégeket. Az estre közel harminc német, osztrák és dán vendég is ellátogatott. A szervezők (Csipke Hotel, Pásztortűz Egyesület) jól ötvözték a gasztronómiai élményeket a kulturális kikapcsolódással.
Amíg a hotel pincérei felszolgálták a menüsort addig a zenészek helyi melódiákat, nótákat játszottak. Az est folyamán a vendégek megízlelhették a Font Pincészet legjobb borait. A jelenlévők megtekintették a Tokaji szüret című dokumentumfilmet (1946). A korszakról és a film hátteréről Végső István történész beszélt. A Márton napi hagyományokról Káposzta Lajos mesélt a résztvevőknek.
-A Márton-napi liba-lakomáról szóló első írásos beszámoló 1171-ből származik. Szent Márton napja jelentette a paraszti év végét, a népszokás szerint ilyenkor zárták le az éves gazdasági munkákat, kezdetét vette a természet téli pihenő időszaka. A cselédek ilyenkor kapták meg évi bérüket és hozzá ráadásként egy libát, mert a szárnyasok nyáron felduzzadt hadát a tél beállta előtt meg kellett tizedelni.
E napon kóstolták meg az újbort és vágtak le először tömött libákat. Ám e szokás gyökerei is mélyebbre, az aratási időszak végén álló pogány állatvágási ünnepekre nyúlnak vissza, amelyeket a kereszténység így vett át.
További részletek hétfőn este a Híradóban!
Szöveg-fotó: Bakos László
{phocagallery view=category|categoryid=1138|limitstart=0|limitcount=0}