Menekülés (Galéria)
Kultúra

Menekülés (Galéria)

A Forrás-Új Tükör Klub október 12-i estjén könyvbemutatón vehetett részt a közönség a Halasi Média és Kultúra Kft. szervezésében. Somogyiné Bergmann Mária Menekülés című kötetét ismerhették meg a jelenlevők. A szerzővel Király Gábor, a rendezvény házigazdája beszélgetett.

Somogyiné Bergmann Mária nyugdíjas pedagógus Kiskőrösről érkezett az összejövetelre. Elmondta Császártöltésen született sváb családban. A II. világháború után rendkívül zivataros évek következtek, ezek a nemzetiségieket triplán érintették. Könyve cselekménye az 1930-as évektől az 1960-as évekig mutatja be a Bergmann család történetét. Megtudtuk, két motivációja volt. Az előző, Judit szerelmei című kötete tetszett az olvasóknak, és többen megszólították. A másik motiváció egy soroksári nemzetiségi emlékünnepség volt. Annyira hatott rá, hogy elkezdett gondolkodni arról, az ő szüleivel ugyanez történt.

- Úgy döntöttem, hogy a családi legendáriumban levő ismereteket előveszem. Ez tabutéma volt sokáig. Mindenki félt. Édesapám lépésről lépésre elmondta, mi történt, beszélt a kitelepítésről, később a többi családtag is így tett, és elraktároztam. Nyugdíjasként visszaidéztem, és leírtam. Teljes mértékben megtörtént eseményen alapul ez a családregény – tájékoztatott a szerző a Menekülés című könyv kapcsán.

Az írónő a kitelepítés mellett szülei megismerkedését, szerelmi kapcsolatát is belevette a regénybe. Beszélt arról is, hogy a földnek, ami perspektíva volt, milyen szerepe volt.

Pál László
Fotók: Anda Péter

Még több cikk

(►) Sose halok meg?

(►) Sose halok meg?

Húsvéti dallista

Húsvéti dallista