Mézes italokat kóstoltak a Csetényi Parkban (galéria)
Kultúra

Mézes italokat kóstoltak a Csetényi Parkban (galéria)

A Halas és Környéke Méhészeti Egyesület Magyarország első Mézzel Készült Italok Versenyét szervezte meg február 4-én, Kiskunhalason a Csetényi Park egyik rendezvényházában. A hagyományteremtő kezdeményezésre a városunkból, a környékből és Szerbiából neveztek résztvevők. A bíráló bizottság elnöke Kunszeri Miklós (címképen kóstolás közben) a Cultores Moris Redemptionis Borrend nagymestere volt.

Dózsa Tamás Károly, a Kiskunhalas és Környéke Méhészeti Egyesület elnöke nyitotta meg délelőtt 10 órakor a versenyt. Az egyesület vezetője örömének adott hangot, hogy a hívó szóra Halasról, a környékről és még külföldről is érkeztek nevezők. Bár a világban, több országban is komoly hagyománya van a mézzel készült italok előállításának, hazánkban még gyerekcipőben jár. Ezért is kezdeményezte az egyesület, hogy induljanak el a változás útján.

A rendezvény megnyitóján Dózsa Tamás Károly beszél a résztvevők előtt

A rendező szervezet elnökeként Dózsa Tamás kifejezte szándékát, hogy évről-évre szeretnék egyre szélesebb körben meghirdetni az eseményt, hogy minél több helyre eljusson a mézből készült italok versenyének híre. Mint mondta sok féle italhoz lehet a mézet ízesítőként használni, de a mézből is lehet erjeszteni finomságokat. Ha ezt széles körben és tudatosan, a tapasztalatokat kicserélve, azokat feldogozva végzik, akkor egy újabb gasztronómiai termékkel bővülhet a piac. Az ehhez vezető út egyik lépcsőfoka lehet a Mézzel Készült Italok Versenye – jelentette ki az elnök.

Negyvennégy mézes ital tétellel neveztek a versenyre

Kunszeri Miklós, a Cultores Moris Redemptionis Borrend nagymestere a zsűri elnöki szerepét több okból vállalta nagy kedvvel - mondta köszöntőjében. Mint borász és a borkultúra terjesztője hisz abban, hogy a változás, a nyitottság jó eredményeket szülhet. A bor egy finom ital, mint ahogy a mézet is az örömet okozó ízéért szeretik. Mértékkel mind a kettő fogyasztása egészséges, és ha ezt okosan keverik, csak jó végeredmény születhet – erősítette meg. Azért külön gratulált a szervezőknek a nagymester, hogy a Csetényi Élményparkba hozták a rendezvényt.  A gasztronómiai élmények és a park kínálta természetes környezet össze illenek és a jövőben ez az együttműködés sok mindenre kifuthat – hangsúlyozta Kunszeri Miklós.

Kunszeri Miklós köszöntője közben

A bírálók egész délelőtt kóstolták a különböző mézes italokat. A repertoárban mézízesítésű bor, pálinka és sör is akadt, de a szörpök is szerephez jutottak. Taba Attila, a Kiskunhalas és Környéke Méhészeti Egyesület FB tagja maga is benevezett egy különleges mézízesítésű szörppel, amely szódával hígítva különleges limonádészerű italt eredményez.

A rendezvény helyszíne kívülről

A 2023-as Mézzel Készült Italok Versenyén 6 kategóriában értékelt a zsűri. Az alkoholmentes mézes ital, a mézsör, a méz bor, a mézes bor, a méz pálinka és a mézes pálinka szerepeltek. Az ítészek összesen 44 db tételt kóstoltak a délelőtt folyamán. A résztvevők arany, ezüst és bronz besorolású diplomát kaptak, a bírálók köszönő oklevelet vehettek át munkájukért. A Mézzel Készült Italok Versenyéről a Halas Televízió hétfői híradójában számol be egy rövid összeállításban.

Dózsa Tamás Károly: "évről-évre szeretnénk egyre szélesebb körben meghirdetni az eseményt"

Kép-szöveg: Kovács Iván