Minden, amit Baksay Sándorról tudni érdemes
Kultúra

Minden, amit Baksay Sándorról tudni érdemes

A Pásztortűz Egyesület berkein belül működő Gózon István Irodalmi Kör a napokban tartotta legutóbbi ülését a kiskunhalasi Martonosi Pál Városi Könyvtárban. Ezúttal Baksay Sándor püspök életéről, munkásságáról hallhattak érdekes részleteket a jelenlévők.

A Gózon István Irodalmi Kör tagjai rendszeresen összegyűlnek, hogy egy-egy helyi alkotóról emlékezzenek meg. Legutóbb a városi könyvtárban találkoztak.

- Irodalmi körünk bő egy éve működik már. Elsődleges célunk, hogy a régen elhunyt parasztköltők, verselők munkásságát felelevenítsük. Sokukról talán nem is hallottak az emberek. Mi azt szeretnénk, hogy minden, egykoron itt tevékenykedő alkotóra kellő figyelem vetüljön. E mellett a kör tagjai saját verseiket is magukkal hozzák az alkalmakra, meghallgatjuk egymás költeményeit – árulta el Monda Margit az irodalmi kör vezetője.

A legutóbbi eseményen Kenyeres Tibor helytörténeti kutató, a Pásztortűz Egyesület egyik alapító tagja, lelkes kutatója beszélt Baksay Sándorról. Mint elhangzott, a polihisztor püspök élete, munkássága az egyházi szolgálat mellett a szépirodalomban is testet öltött.

Baksay Sándor (1832-1915) a halasi református gimnáziumban is tanított, de felesége is e város szülötte volt, így ezer szállal kötődött a városhoz. Baksay  református lelkész, a dunamelléki református egyházkerület püspöke, szépíró, költő, műfordító, de a Kisfaludy Társaság, valamint a Magyar Tudományos Akadémia tagja is volt.

A program végén az irodalmi kör tagjai felolvasták saját verseiket, majd baráti beszélgetéssel zárult az esemény.