Minden dalnak története van
Kultúra

Minden dalnak története van

Jeruzsálemi utazását követően vendégszerepelt a halasi zsidó fesztiválon Malek Andrea énekesnő-színésznő és Jáger Bandi zongoraművész. A dalok érzelemdúsan, mély átéléssel szólaltak meg a rendezvényen. A fellépő művészek Istent, az Örökkévalót dicsérték műsorukkal.

A duó a Zsidó Fesztivál Kiskunhalas 2022. rendezvényen lépett fel augusztus 28-án. A műsor repertoárja a szeptember 5-i, budapesti koncertprogramra épült.

Malek Andi: - Minden dalnak megvan a története. Bandi válogatása, amit játszunk. A legeslegjobbakat választja ki. Itt nagyon sok Istent dicsérő, az Örökkévalót dicsérő szent ének van.

Jáger Bandi: - A Rumbach utcai zsinagógában, a Zsidó Kulturális Fesztiválon játszunk ismét. Minden évben ott vagyunk. Idén új műsort viszünk, nagyrészt ebből is hallhatott itt a közönség. A címe: Shalom, Jeruzsálem – neked énekelünk! A legjellemzőbb izraeli és jiddis dalokat próbáltuk összeválogatni. Hatéves a produkció. Igazság szerint ez nem egy zsidó zenekar, de nagyon sok zsidó rendezvényen játszunk, mert van egy ilyen programunk is. Elsősorban a jazz és a világzene között működik az együttes.

Malek Andi és Jáger Bandi nagyon szeret együtt muzsikálni. A minőségi produkcióban az örömzenélés varázsa is benne van.

Malek Andi: - Nagyon sok jó zongoristát ismerek, de Bandi olyan, aki meg tud jeleníteni egy zenekart a hangszerén. Technikailag meg tud jelenni egy széles intervallum, ez az első, ugyanakkor meg nagyon hasonló a zenei beállítottságunk, a lelkületünk. Van bennünk sok erő meg dinamizmus, de alapvetően visszahúzódó, melankolikus, lírai, finom, csendes énünk is van. Ez nagyon jól működik a színpadon első perctől fogva (mosolyog).

Jáger Bandi: - Igazából kevés az olyan énekesnő, akiben ennyi érzelem, szív van, aki ennyire jó előadó. Ritkaság. Lehet, hogy vannak jó hangú énekesnők, de nem jön át a történet. Andi meg bármit énekel, az átjön. Így sokkal könnyebb együtt muzsikálni. Valóban egy hullámhosszon vagyunk érzelmileg, lelkileg, zeneileg.

A művészekkel készített interjúnkat a Halasi Tükör hetilap szeptember 7-i számában olvashatják.