Múzeumok éjszakája történet - vérleves, csalán, kuruzslás
Kultúra

Múzeumok éjszakája történet - vérleves, csalán, kuruzslás

Előadás Macska Roza csodálatos életéről a Thorma János Múzeumban múlt szombaton. A különleges történetre vágyók gyűltek össze az előadáson. Egy máig az elbeszélésekben élő javasasszony életéről volt szó a Múzeumok éjszakája egyik halasi programjában. Végső István történész Macska Roza kapcsán végzett kutatásairól beszélt a közönségnek.

Kocsisné Varga Zsuzsanna múzeum igazgatóasszony köszöntötte a hallgatóságot. Végső István történész előadásában az egykoron híres kiskunhalasi, zsanai Macska Roza ténykedése mellett beszélt a sokkal korábban lezajlott boszorkányüldözésekről is. Számot adott a kuruzslók, áldoktorok elleni jogszabályi háttérről is.

Macska Rozáról azt tartották, hogy amikor édesanyja meghalt, annak koporsója köré számos macska gyülekezett. Sokan a nevét is ennek tulajdonítják, pedig kiderült, hogy az igazi családneve is Macska volt. A javasasszony önvallomása szerint édesapjától kapta a varázslatos tudást, mégpedig mindössze egyetlen kézfogással. A feketére meszelt házú Macska Rozához messze földről zarándokoltak azok, akik hittek benne. Nem csupán szerelmi kötéseket ígért, de oldásokat is. Bájitalokat főzött, de leginkább a csalánlevélből készült fürdőzésben hitt, de volt, hogy emberi vérrel keverte italait. Két bírósági eljárás indult ellene. Végül a kiskunhalasi közkórházban hunyt el. Koporsója körül állítólag rengeteg pillangó jelent meg. Tudományát "keresztlányai" vitték tovább.

Fotók: Pásztor Gergely