Nagybányai remekművek
Kultúra

Nagybányai remekművek

A Kiskunhalasi Őszi Tárlat 2021 a nagybányai művésztelep létrehozásának 125. évfordulója előtt tiszteleg. A szeptember 4-től december 5-ig látogatható időszaki kiállítás célja a közönség elé tárni e jelentős festészeti műhely magángyűjtőknél lappangó értékeit. Ezeket a képeket szeptember 4-től 18-ig ingyenesen megtekinthetik az érdeklődők.

Többféle törekvést képviseltek a nagybányai művésztelep alkotói a szecessziótól a posztimpresszionizmuson át a konstruktivizmusig. Külön kis tárlat mutatja be Thorma János és művésztelepi tanítványa, Paál Albert kapcsolatát, levelezését és Paál Albert festményeit. Így a Thorma Galéria – Thorma János festészete és a Bay Gyűjtemény – Nagybányai művészet állandó kiállítások mintegy száz nagybányai képével együtt több mint százötven – a nagybányai művésztelep tevékenységével kapcsolatba hozható – festmény látható Kiskunhalason.

Az ünnepélyes megnyitót szeptember 3-án tartották a Thorma János Múzeumban. Köszöntőt mondott Fülöp Róbert polgármester és Bányai Gábor országgyűlési képviselő. Köszönetüket fejezték ki dr. Bay Miklósnak és feleségének a gyűjtemény adományozásáért, a kormányzatnak pedig a támogatásért, amely a múzeum színvonalas működtetését, a fenntartást és a továbblépést segíti.

A kiállítást szakmailag dr. Banner Zoltán művészettörténész értékelte. Hangsúlyozta, a Talpra magyar! jelszó nem veszített időszerűségéből. A nagybányai festők képei örök értéket jelentenek. Erkölcsi szilárdsággal hűek maradtak a természethez, a magyar társadalmat átjáró reménységhez. Ez a reménység sugárzik ma is a Kiskunhalason látható művekből.

A kiállítást Fekete Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára nyitotta meg és ajánlotta a közönség figyelmébe. Elmondta, gondos válogatás, lelkiismeretes kutatás, komoly előkészítő munka előzte meg. Úgy fogalmazott, jó Halasra jönni csodát megélni. Hozzátette, értékes dolognak tartja, hogy egy kisváros nemcsak a populáris művészetekben, hanem a képzőművészetben is mer nagyot lépni.

Tárlatvezetést N. Kovács Zita művészettörténész tartott. Hangsúlyozta, a képek 125 év múltán is tudnak friss dimenziókat nyitni. Úgy fogalmazott, ez a kiállítás és a hozzá kapcsolódó katalógus szeretné felmutatni a művek új kontextusait.

Thorma János Talpra magyar! című művének vázlatát (1903-1936) Ulbrichtné dr. Varga Szimonetta adományozó leplezte le az ünnepségen.

A nagybányai művésztelep létrehozásának 125. évfordulója alkalmából megrendezett kiállításon húsz magángyűjteményből ötvenhat festmény szerepel negyvenegy alkotótól, többek között Boromisza Tibor, Börtsök Samu, Ferenczy Károly, Noémi és Valér, Glatz Oszkár, Iványi Grünwald Béla, Jándi Dávid, K. Csíkos Antónia, Kádár Géza, Korda Vince, Krizsán János, Mikola András, Nagy Imre, Perlott Csaba Vilmos, Pittner Olivér, Réti István, Thorma János, Tihanyi Lajos, Ziffer Sándor munkái láthatók. 

A nagybányai művésztelep öt évtizedes működésének mindhárom szakaszából válogatta N. Kovács Zita művészettörténész az alkotásokat.

A rendezvényen közreműködött a Gaudium Kvintett. A műsort Kádárné Mészáros Erika konferálta.

Az eseményről képes beszámolót tekinthetnek meg a Halas TV szeptember 6-i Híradójában 19 órai kezdettel. További részletek a Halasi Tükör hetilap szeptember 8-i számában.