Nagykorúvá vált a prózaverseny (galéria)
Kultúra

Nagykorúvá vált a prózaverseny (galéria)

Az Erdélyi Csillagok Irodalmi Egyesület nemes kezdeményezést indított útjára anno. Most már segítői is vannak: a Nemzetstratégiai Kutatóintézet, a II. Rákóczi Ferenc Katolikus Gimnázium és Szakgimnázium, valamint a KSZC Dékáni Árpád Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája. Idén együtt rendezték meg a 18. Klasszikus Erdélyi Magyar Irodalom Kárpát-medencei Prózafelolvasó Versenyét.

Az április 13-i ünnepélyes megnyitón a szervezők nevében dr. Döme Ottó köszöntötte a megjelenteket. Az Erdélyi Csillagok Irodalmi Egyesület elnöke azt mondta, mióta megrendezik versenyüket, idén volt a legnagyobb érdeklődés. Szervezetük nevében tiszteletbeli tag címet adományozott Szász Jenőnek, a NSKI elnökének, Bányai Gábor országgyűlési képviselőnek és Balázsfi Csabának, Nyirő József unokájának. Az Erdélyi Csillagok-díjat idén a bajai III. Béla Gimnázium kapta.

A rendezvényen megjelenteket üdvözölte Bányai Gábor. Székelyudvarhelyről hozott két, múlt század első felében megjelent könyvet különdíjként. Kiskunhalas és térsége országgyűlési képviselője ezzel is hozzájárult a verseny szellemiségéhez.   Téglás László a rendezvény kapcsán úgy fogalmazott, a nagykorú lét nagyon sok felelősséggel jár. A II. Rákóczi Ferenc Katolikus Gimnázium és Szakgimnázium igazgatója szerint ezzel tisztában kell lenni. 

Molnár Gergely a Nemzetstratégiai Kutatóintézet képviseletében vett részt a megnyitón. Az osztályvezető kiemelt léptékű kulturális eseménynek nevezte a versenyt. Tizenhét településről érkeztek diákok, és harminchatan olvastak fel két kategóriában. A verseny két külön teremben zajlott két zsűrivel. Az általános iskolás korúaknál dr. Gasparicsné dr. Kovács Erzsébet, a váci Apor Vilmos Katolikus Főiskola Nyelvi és Irodalmi Tanszékénekének oktatója, a középiskolásoknál pedig Zayzon Zsolt Szendrő-díjas színművész volt az elnök. 

A tanulók Tamási Áron Rügyek és reménység, illetve Nyirő József Székelyek című novellásgyűjteményéből olvastak fel. Csodálatos értéket, az erdélyi irodalmat szeretnénk átadni a fiataloknak. Az egyesületünk évi húsz rendezvénnyel emlékezik az erdélyi irodalomról fiatalok bevonásával. Ez egyedülálló Magyarországon – mutatott rá dr. Döme Ottó elnök. 
Az eredményhirdetés két kategóriában történt. Az általános iskolásoknál 1. Takács Alina (Baja), 2. Szász Anita, 3. Fodor Dorottya (Gyergyóújfalu). A zsűri különdíját Szabó Vivien (Kiskunmajsa) érdemelte ki. Bányai Gábor különdíját Béres Anna (Kiskunmajsa) vehette át. Kiskunhalas város különdíját Samu Szimonetta (Szilády-gimnázium) kapta. Az Erdélyi Csillagok Irodalmi Egyesület Balázs Dávid (Cegléd) számára ajánlotta fel különdíját. 

A középiskolásoknál 1. Tabajdi Anna, 2. Fejes Fanni. Mindketten a kiskunmajsai Tomori Pál Katolikus Gimnázium, Szakgimnázium és Kollégium diákjai. 3. Nagy Norbert (Bibó-gimnázium). A zsűri különdíját Tóbiás Anna (Szilády-gimnázium) kapta. Bányai Gábor különdíját Tóth Anna (II. Rákóczi-középiskola) vehette át. Kiskunhalas város különdíjasa: Szeg Dorottya (Szilády-gimnázium). A Halasi Csipke Közalapítvány Tősmagi Klaudia számára ajánlotta fel különdíját. Az Erdélyi Csillagokét a középiskolásoknál Czajlik Boglárka (Felvidék) érdemelte ki. 

A rendezvény az Erdélyi Csillagok Irodalmi Egyesület fájánál folytatódott. A Semmelweis téren Hozdik Zsolt plébános Németh László gondolataihoz fűzte az áldást és a jókívánságokat. Az emlékezés virágok és koszorúk elhelyezésével ért véget.

Fotók: Anda Péter