(nem) Zenélő Szélmalom
Kultúra

(nem) Zenélő Szélmalom

Ezzel az elsőre talán meglepő névvel rendeztek egészestés kulturális rendezvényt a kiskunhalasi Csipkeházban. A Pásztortűz Egyesület szervezőcsapata a Mozgáskorlátozottak Kiskunhalasi Egyesületével közösen idén is a hagyományápolást tűzte ki célul a program összeállításakor.

Mint a helyszínen Végső Istvántól megtudtuk, arra törekedtek, hogy ismert és új arcokat is a fellépők közé tudjanak invitálni.

- Sorrendben ez már a tizenkettedik Zenélő Szélmalom programunk, azonban a Sáfrik-malom éppen zajló felújítása miatt most nem volt lehetőségünk ott megtartani az eseményt. Korábban, esőhelyszínként már voltunk a Csipkeházban, így most adta magát, hogy ismét itt gyűljünk össze. A fellépők között több olyan név is szerepel, akik visszatérő előadók nálunk, de van olyan személy is, aki először áll itt közönség elé, sőt legnagyobb örömünkre, még határon túli tánccsoport is szerepel a repertoárban – mondta a főszervező.

A Bácsfeketehegyi Kónya Táncegyüttes örömmel fogadta el a halasiak meghívását, hiszen a két település régóta ápol jó kapcsolatot.

- Mi, feketehegyiek nagyon hálásak vagyunk a kiskunhalasi embereknek. Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc idején településünk szinte minden lakójának útra kellett kelnie és Kiskunhalas volt az a város, mai befogadta elődeinket. Ezért nem lehet elégszer köszönetet mondani. A mostani rendezvényre nagyon lelkesen készültek táncosaink, hiszen szeretnénk megörvendeztetni a közönség tagjait. Bízunk abban, hogy a két település kapcsolata tovább fog mélyülni az elkövetkező időszakban, s akár még testvértelepülési megállapodásra is sor kerülhet halasi barátainkkal – nyilatkozta Kerekes Zoltán, Bácsfeketehegy alpolgármestere.

Az este során összesen 10 produkciót láthattak és hallhattak a jelenlévők. Volt népzene, néptánc, de versek és amerikai slágerek is szerepeltek a repertoárban.

- Egy picit úgy érzem, mi kilógunk a fellépők sorából. Nem népzenét, nem néptáncot, még csak nem is hagyományőrző magyar dolgot hoztunk magunkkal, hanem több évtizedes amerikai dalokat. Mégis igyekeztünk úgy összeállítani a műsort, hogy a dalok szövege, mondanivalója olyan legyen, hogy az akár egy magyar népdalban is megállná a helyét – osztotta meg a részleteket Jeszenszky Zoltán, a 5nonBonds zenekar alapítótagja.

A helyszínen készített felvételeinket a hétfő esti Híradóban, valamint a Kultúrkép magazinban láthatják majd az érdeklődők.

Még több cikk

Út lélektől lélekig

Út lélektől lélekig

Dallista Koós Jánossal

Dallista Koós Jánossal