Népszerűsítik a határon túli, magyar irodalmat
Kultúra

Népszerűsítik a határon túli, magyar irodalmat

Városunkban tíz alapító taggal megalakult az Erdélyi Csillagok Irodalmi Egyesület, mely céljával és tevékenységével egyedülálló az országban. Az egyesület célja Nyirő József és az Erdélyi Helikon írói irodalmi örökségének ápolása, népszerűsítése főleg a tanuló ifjúság körében. Céljuk továbbá a határon túli magyar irodalom felvállalása és népszerűsítése is.

- Vissza szeretnénk hozni a szívekbe az olvasás varázsát, a könyvek illatát, amelyet azok kézbevétele jelentett valamikor. Az egyesület ennek érdekében prózafelolvasó versenyeket szervez- alapul véve a már hagyományosan 13 éve megrendezett a II. Rákóczi Ferenc Katolikus Szakközépiskolában elindított Klasszikus Erdélyi Magyar Irodalom Prózafelolvasó Versenyt- általános és középiskolások részére, országos, majd a következő évtől határokon túli részvétellel.

Író-olvasó találkozókat, irodalomtörténeti előadásokat, emlékműsorokat, városi és vidéki rendezvényeken felolvasásokat, rendhagyó irodalom órákat, kiállításokat,, irodalmi vetélkedőket és kirándulásokat tervezünk. Egyesületünk tevékenységének fő támogatója és védnöke a Magyar Országgyűlés Hivatala és Dr. Kövér László, a Magyar Országgyűlés Elnöke.

Felvállaltuk egy olyan kor erdélyi magyar irodalmának népszerűsítését, mely korban a magyar szó, a magyar irodalom nagyon sokat jelentett egy elszakadt országrész magyarjai számára, lelkeket mentett meg és segített a mindennapi nehéz sorsok elviselésében. Ez a két világháború közötti erdélyi magyar irodalom, a magyar kultúra szerves része, igazi kincse. Sokáig tiltották és jelenleg sem került még igazi, méltó helyére.

Egyesületünk fő célja, hogy ne felejtődjön el. Ismerjék meg gyermekeink és adják tovább.

Az, hogy a fentiek megvalósuljanak.

„csak rajtunk múlik”

Aki tenni szeretne ezért, és szereti az erdélyi lélek, kultúra és táj csodálatos világát, vagy csak támogatná egyesületünket, azokat nagy szeretettel várja egy tenni akaró baráti társaság!

Biztosak vagyunk hogy ezzel a tevékenységünkkel a város kulturális életét is gazdagítani fogjuk. - mesélte honlapunknak Dr. Döme Ottó, az egyesület elnöke.