Nincs mese vagy mégis?
Kultúra

Nincs mese vagy mégis?

Ez itt a kérdés. A Szivárvány Bábszínházi Alapítvány bábos napközit tervezett a tavaszi szünet idejére. A koronavírus-járvány miatt személyes találkozásokra nincs most lehetőség, de azért van megoldás közös időtöltésre. Fejes Józsefné alapítványi elnök úgy fogalmazott, nincs mese, át kell térni az online tevékenységre. Így viszont már lehet, és lesz is mese az online térben Húsvéti tojás címmel.

- Milyen új kihívást hozott a pandémiás időszak? 
- Mi is átállunk az online programokra. Ezeket úgy építjük fel tematikailag, hogy az előadást bábkészítés követi, bemutatjuk a fortélyokat. A Közösségek Hete országos, kulturális, hagyományőrző rendezvénysorozat már tavaly is a virtuális térben zajlott, akkor a bábok varrása volt a témánk. Idén május 10-16. között rendezik meg ezt az eseményt, szintén online módon. A Szivárvány Bábszínházi Alapítvány bábos napközivel készült volna a tavaszi szünetre Kiskunhalason. A koronavírus-járvány miatt át kellett tennünk nyárra. Reméljük, június 21-től 26-ig már személyesen is együtt lehetünk a Bábtanyán. Ugyanitt július 5-től 10-ig bábos alkotótábort szeretnénk rendezni kirándulásokkal fűszerezve. Reméljük, lehetőségünk lesz rá.

- Milyen bábokat lehet viszonylag könnyedén otthon elkészíteni? 
- Ajánlom az egyszerű fakanálbábokat. Én most békásat hoztam magammal, de lehet nyulas, csirkés, kakasos, amilyet szeretnének. Papír vagy textil felhasználásával egyaránt készíthetünk figurákat. Én a papírt erre a célra kevésbé szeretem, mert könnyen szakad. A legegyszerűbb marionettbábnak pingponglabda vagy hungarocellgolyó a feje, fonál a haja, textildarab a ruhája, melyet középen egyszerűen a labdához vagy a golyóhoz ragasztunk. Ezekbe alulról damilt fűzve könnyen mozgathatók lesznek felülről. A marionettnyúl megalkotása már egy fokkal nehezebb feladat. A nyúl gerincét, fejét, lábait papírhengerek alkotják. Ezeket aztán festhetjük, vagy befedhetjük papírral, illetve textillel. 

A bővebb interjút a Halasi Tükör hetilap március 31-i számában olvashatják. 

Kép-szöveg: Pál László