Öt nő ötször
Kultúra

Öt nő ötször

Légies szabadság, lágy és játékos formák, bujaság és anyai gondoskodás, önismeret és szerelem – a leírhatatlanul gazdag női lét megannyi önkifejezési formája mind visszaköszön a Közösségek Háza tegnap este nyílt kiállításán.

 
no2Az 5X5 Nő elnevezésű tárlaton Barabás Anita, Blank Zita, Bácsalmási Gabriella, Faddi Anikó és Saár Zsófia képeiből a mitikus korok archaizmusától a múlt századi szecesszión át a posztmodernig kapunk ízelítőt a női varázs hangulatából – anélkül, hogy a férfias okoskodás e művészettörténeti kategóriái közt kellene bukdácsolni…
 
Az ötletes és varázslatosan szép kiállítás ötletgazdájában, Szűcs Károlyban a két évvel ezelőtti, Berki Viola emlékére rendezett tárlaton vetődött fel a Halason élő női képzőművészek egy közös kiállításának megrendezése.no3Szűcs különösen és nem véletlenül a néhai halasi festőnő nyomdokain indult el a mostani kiállítás esetében: olyan alkotókat talált, akik Berki egyszerre egyetemes és egyszerre helyi érvényű, jellegzetes, női ízlésvilággal, érzékeny, emocionális, finom ívű, részletekre figyelő megoldásokra törekednek a mítosz és a realitás szféráiban.
no4De mindezek megint csak szavak arról a gyűjteményről, amit természetesen elsősorban látni kell. A tegnapi kiállítás-megnyitó vendége volt Hardy-Horváth Mária és zenéstársai: Litauszki Petra és Zöldi Nikolett is. (A portrékon, balról jobbra Barabás Anita, Faddi Anikó, Blank Zita és Bácsalmási Gabriella látható.)
 
Kép-szöveg: Kohout Zoltán
 
{phocagallery view=category|categoryid=1265|limitstart=0|limitcount=0}