Pásztortűz 10
Kultúra

Pásztortűz 10

A jeles hungarikum épületében, a Halasi Csipkeházban ünnepelte tizedik születésnapját a kiskunhalasi Pásztortűz Egyesület. A rengeteg érdeklődő a nagyteremből kiszorulva, az előtérből és a galériáról is figyelhette, hallhatta a tartalmas ünnepi műsort.

Erdélyi Csillagok Irodalmi Egyesület Nyírő József Uz Bencéről írt művével, míg a József Attila Irodalmi Kör az erre az alkalomra írt versekkel köszöntötte a Pásztortűz Egyesületet.

Köszöntőjében Végső István egyesületi elnök elmondta:

- Megalakulásunk óta Kiskunhalason és környékén egyesületünk évi 30-40 rendezvényt valósítottunk meg. 2008 óta közel 400 ingyenes kulturális programot szerveztünk. Célunk a nemzeti kultúra minél szélesebb körben való terjesztése. Felvállaltuk a paraszt-polgári és pásztor értékek bemutatását, ennek szellemében való tudományos rendezvények, kiállítások, gyermekprogramok szervezését. Mintegy 30 civil szervezettel, intézménnyel voltunk, vagyunk együttműködési megállapodásban, ezzel is segítve a civil társadalmi szerepvállalást és kibontakozást. A NEA, az MMA, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az NKA által biztosított anyagi támogatás segítette a programjaink megvalósulásokat.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma Kultúráért Felelős Államtitkárság osztályvezetője, Halmai Róbert beszédében nagyra értékelte a civil szervezet eddigi eredményeit. Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár nevében üdvözölte a rendezvényt. Megköszönte az erőfeszítést, amit a nemzeti és népi kultúra terjesztése érdekében tett az egyesület, és még legalább hasonlóan eredményes 100 évet kívánt a társadalmi szervezetnek.

Ezt követően kezdődött meg a magyar és a moldvai táncház. A mélykúti Vadvirág Együttes bemutatója után a bajai Szüvellő Együttes zenéjét élvezhették az érdeklődők.

A karcagi birkapörkölt kóstolója és a népművészeti bemutató is nagy népszerűségnek örvendett. A Karcagi Birkafőzők Egyesülete bemutatója minden igényt kielégített. A nomád, nagykunsági pásztor módra főzött birkapörkölt minden igényét kielégítette. Az esten egy három emeletes, népi motívumokkal, pásztor- és állat marcipán figurákkal díszített torta felszelésére is sor került. Majd tovább folytatódott az éjjelig tartó táncház és vidámság.