Pénteken lengyel-magyar est a múzeumban
Kultúra

Pénteken lengyel-magyar est a múzeumban

Mint korábban hírportálunk beszámolt róla Csorba Tibor kiállítás nyílt a Thorma János Múzeumban április 4-én. A halasi kötődéssel rendelkező, Lengyelországba letelepedett és elhunyt Csorba Tibor nyitott, érdeklődő, alkotó személyisége gazdag kulturális örökséget hagyott hátra. E gazdag életút megosztása is célja a péntek esti lengyel-magyar estnek.

Az est során bemutatásra kerülő Csorba Helena és Csorba Tibor Lengyelek menedéke, Magyarország 1939–1945 című kötetet a Magyar Egyháztörténeti Enciklopédia Munkaközösség (METEM) adta ki. Megjelenését a Waclaw Felczak Alapítvány, a Lengyel Kutatóintézet és Múzeum (LKM), valamint a Lengyel Művelődési Ház támogatta. 

Az est programja

A második világháború kitörése után a Csorba házaspár Magyarországra utazott, ahol idősebb Antall József, a Menekültügyi Hivatal vezetője kérésére 1939 szeptemberétől bekapcsolódtak a magyarországi lengyel menekülteket segítő tevékenységbe. Csorba Tibor feleségével együtt járta a menekülttáborokat, ahol előadásokat tartottak, és segítették a lengyel általános és középiskolai oktatás elindítását, illetve a menekültként érkező lengyel fiatalok elhelyezését, majd Nyugatra szöktetését. Az erről írott könyv halasi bemutatója az előadók prezentálásában izgalmas estnek ígérkezik.

Molnár Imre történész, szerkesztő

Az est során levetítik az Egy nap a határon című filmet. Beszélgetést tart Molnár Imre történész, a kötet szerkesztője, Zombori István történész és Balázs István a Lengyel Kutató Intézet és Múzeum igazgatója. Előadással készül a rendezvényre Grzegorz Lubczik volt nagykövet. A rendezvény a Halasi Városmenedzser Nonprofit Kft. szervezésében történik, a belépés ingyenes.

Még több cikk

Vasárnapi dallista

Vasárnapi dallista

Dallista Késmárki Marikával

Dallista Késmárki Marikával