Randikaland
Kultúra

Randikaland

Ez a címe a kiskunhalasi Ihász Anita első könyvének. A párkapcsolati terapeuta a kisgyermekes pároknak, játékos formában ad tippeket arra, hogyan lángolhat fel köztük újra az a bizonyos tűz.

- Mikor érezted először azt, hogy ezzel az elsőre talán merész témával szeretnéd megkezdeni írói karriered?

- Érdekes, mert a könyv gondolata legelőször nem az én fejemben fordult meg. Drága Gabi barátnőm mondogatta nekem azt mindig, hogy Ancsika, te ebből a történetből egyszer még könyvet fogsz írni. Erre én azt feleltem, hogy nem tartom valószínűnek, mivel sem írni nem tudok olyan szinten, meg amúgy is, ki lenne kíváncsi az én könyvemre. De aztán párkapcsolati trénerként úgy éreztem, meg kell írnom ezt a kötetet. Nem tanácsokat adok benne, hanem egy jó kis gyakorlati kézikönyvet, ami megoldást adhat a szürke, unalmas hétköznapokra.

- Saját tapasztalataidat írtad le vagy másokkal való beszélgetéseid nyomán születtek meg a könyv feladatai.

- Öt-hat évet ölel fel a könyv megszületése. Korábban köztisztviselőként dolgoztam, a szerelem témakör csak a házasságomban volt jelen az életemben. Aztán szülők lettünk, felmerültek bizonyos gondok, amik a kisgyermekes szülőknél általában elő szoktak jönni. Éreztem, hogy ezt valahogyan orvosolni kellene. Kisvárosban élünk, itt ciki erről beszélgetni bárkivel is. Aztán a játszótéren mégiscsak szóba került a téma a többi anyukával. Kiderült, hogy tízből kilencen ugyanazokról a problémákról számolnak be, mint én. Nincs idejük elmenni a férjükkel közös programokra, nagyon keveset kommunikálnak. Korábban mi is sok randiprogramon vettünk részt a férjemmel, amik nagyon hiányoztak. Az volt a megoldás, hogy ezeket a programokat végül bevittük az otthonunkba. Utána ezt kipróbáltam a játszóteres anyukáknál, majd ismerőseimnél és mindenkinél működött.

- Innen már egyenes út vezetett a könyv megszületéséhez?

- Elvégeztem Dr. Mészáros Ádámnál egy párkapcsolati tréner képzést, hogy megfelelő szakmai háttér is legyen a tanácsaim mögött. Nagyon fontos, hogy én nem az elméleti részről közelítem meg a párkapcsolat témakörét, hanem kizárólag gyakorlati szempontból. A könyv ezt tükrözi, hiszen 52 feladat kapott benne helyet, amit 52 hét alatt érdemes elvégezni.

- Kiknek szól a könyv? Akik be merik vallani, hogy valami nincs rendben a párkapcsolatukban vagy, akik nem merik kimondani, de érzik, hogy baj van otthon?

- Bárki kézbe veheti a könyvet. Ahol gondok vannak, ott azt gondolom, segíthet. Az sosem működik, hogy a feleség leülteti a férjet, hogy beszélgessenek. Ez a könyv éppen ilyen helyzetekre nyújthat megoldást, hiszen kis ajándékcsomagba burkolva rejti el a kellő kommunikációt. Hiszen teljesen más hangulata van egy illatos habfürdővel teli kádban átbeszélni a dolgokat, vagy egy közösen elkészített romantikus vacsora közben. A cél ugyanaz, de a körítés teljesen más. Ha valaki úgy érzi, a házassága tökéletes, az mindenképpen becsülendő, pláne a mai világban. De nekik is érdemes elolvasni a könyvet, hiszen náluk akkor ez olyan lesz, mint a hab tetején az a bizonyos kis cseresznye.

- Milyen a könyv fogadtatása? Érkeztek már visszajelzések hozzád?

- Megmondom őszintén, nagyon meglepődtem a könyv fogadtatásán. El sem hiszem, milyen sokak érdeklődését felkeltette. Az is érdekesség, hogy az eddigi vásárlók több, mint 40 százaléka férfi, így nem mondhatjuk azt, hogy a férfiak ne lennének romantikusak. Eddig nagyjából ezer pár használta a kártyáimat, játékaimat, de a könyv további hatalmas lökést adott, még szélesebb körben ismertté vált a módszerem. A napokban volt egy könyvbemutatóm az egyik belvárosi kávézóban, ott is nagyon jó visszajelzéseket kaptam a jelenlévőktől. Ahogy dr. Mészáros Ádám írta a könyvajánlóhoz: „minden párnak az otthonában és a könyvespolcán ott a helye”. Remélem, hogy tényleg sokakhoz eljut és tud is segíteni nekik.

- A sikert látva, gondolom nem is kérdés, hogy lesz folytatása az első kötetednek?

- Most nagyon belelendültem, hajt a vágy. Rengeteg tervem van, szerintem legalább négy-öt könyvnyi ötletem már összegyűlt. Ezeknek persze komoly előkészületi munkálatai vannak, így nem szaladok ennyire előre, de biztos vagyok abban, hogy a következő éveimet kitöltik majd ezek az újabb könyvek, amennyiben az olvasók is érdeklődnek majd irántuk. Nem meglepő módon, maradni fogok a párkapcsolati témánál, azon belül is a kisgyermekes szülők maradnak a célközönségem, hiszen én is az vagyok, én ebben tudok hiteles lenni, ezt a vonalat szeretném mindenképpen továbbvinni.

szöveg-fotó: Szőri Attila
könyvbemutató fotó: Nagy-Apáti Ivett