Reformkori top 3-ban
Kultúra

Reformkori top 3-ban

Újabb kiskunhalasi diáksikerről számolhatunk be. A Széchenyi István Egyetem Deák Ferenc Állam- és Jogtudományi Kara országos esszépályázatot hirdetett. Deák Ferenc és kora… volt a téma, a megméretésen Hegedűs Gabriella, a KRK Szilády Áron Gimnázium tanulója harmadik helyezést ért el. Felkészítője: Palásti Károly.

- A tanár úr decemberben küldte el a meghívót – mondta Hegedűs Gabriella. - Március elején kezdtem el intenzíven foglalkozni az esszépályázattal. Magyarország adott korra vonatkozó történelmét át kellett vennünk, mert még csak 11.-es vagyok, és nem tartottunk ott a tananyagban.

- Mire helyezte a hangsúlyt az esszépályázat?

- Rámutatott arra, ha elkezdünk kutatni, hogyan érdemes. A dolgozat hossza 12-től 20 oldalig terjedhetett, én 17 oldalast írtam a megadott szisztéma szerint. Konkrét kikötés azon túl nem volt, hogy Deák Ferenc és kora volt a téma.

- Mire fókuszáltál?

- Deák Ferenc politikai munkásságával foglalkoztam fő témaként a reformkortól a kiegyezésig. Kitértem többek között arra is, hogy mit gondol a halálbüntetésről és a vallásszabadságról. Még a betegségeiről is írtam. Depresszióban szenvedett, emiatt el is köszönt a politikától néhány évre.

- A Széchenyi István Egyetem Deák Ferenc és kora… című esszépályázatán harmadik lettél. Milyen díjazásban részesültél?

- A helyezésemmel 50 ezer forintos könyvjutalom járt együtt. Ezen kívül esszékötetben is megjelenik a tanulmányom az első és a második helyezett dolgozatával együtt. Ez az első publikációm. Nagyon örülök.

A bővebb interjút a Halasi Tükör hetilap június 9-i számában olvashatják.

Még több cikk

Dallista Homonyik Sándorral

Dallista Homonyik Sándorral

Dallista Delhusa Gjon-nal

Dallista Delhusa Gjon-nal

Sose halok meg?

Sose halok meg?