Régészeti tárlat és könyvbemutató
Kultúra

Régészeti tárlat és könyvbemutató

Újabb programmal várta a kiskunhalasi közönséget a Thorma János Múzeum. Szarmaták két folyó között címmel régészeti kiállításra hívják a látogatókat. A megnyitót június 24-én tartották. Az eseményen könyvbemutató is volt további információval szolgálva a tárlathoz.

Szarmaták két folyó között címmel látogatható a Thorma János Múzeum időszaki tárlata, melyet augusztus 14-ig lehet megtekinteni. A római és római kori szarmata gyűjtemény az 1-5. századból való. A leletek eddig az intézmény raktárainak polcain arra vártak, hogy közönség elé kerüljenek. Most jött el az ideje. A jelenlevőket Szakál Aurél igazgató köszöntötte.

A tárlatot Kulcsár Valéria régész nyitotta meg. A Szegedi Tudományegyetem Régészeti Tanszékének docense rámutatott: nem túl gyakoriak a régészeti kiállítások.

- A nagyközönség a szarmatákról keveset hallott. Öröm, hogy a halasi múzeum tartalmas kamarakiállításnak ad otthont. A szarmaták a Dunától keletre eső területeket lakták be. Sokat háborúztak, és sokat is kereskedtek a rómaiakkal. Az 5. század után sem tűntek el, beépültek. Sok emléket hagytak. Kiválóan értettek a mesterségekhez. Szerették a szépet, az ékszereket.

A gyöngyök sokszínű felhasználása – századonként eltérő arányban és összetételben – az egész korszakra jellemző volt. A női viseletben többnyire üveggyöngyöket használtak, melyekkel a ruha nyakrészét, az ujját és a szoknya vagy a nadrág alját ékítették.

- A római korban a Homokhátságon élt szarmaták emlékanyagát tartalmazza a kiállítás. Különlegessége, hogy eredetiben láthatók a tárgyak, többek között edények, ruhakapcsoló tű – hangsúlyozta Vörös Gabriella régész, címzetes egyetemi docens, a kiállítás egyik rendezője. – Izgalmas volt a kutatás, kinyitni az 50-70-100 éve zárt dobozokat. Egy csomó olyan leletet találtunk, ami sehol máshol nincs az Alföldön. Még római díszpáncél-lemezt is találtunk – tette hozzá.

A szarmaták lovas nomádként érkeztek a két folyó közé. A Kárpát-medencében letelepedve állattenyésztő parasztokká váltak. A kiállítást Bárány Annamária, Juhász Lajos, Szalontai Csaba, Vörös Gabriella és Walter Dorottya rendezte.

A rendezvényen közreműködött Lauer Zsolt harsona- és Szőts Árpád trombitajátékával. A kiállításról júliusban bővebben is olvashatnak a Halasi Tükör hetilapban.