(►) Roland nemzetközi sikere
Kultúra

(►) Roland nemzetközi sikere

A minimalista zenei világot képviseli, a megvalósítás terén azonban maximalista. Kiskunhalason nincs olyan alkotótársa, akivel együtt ötletelhetne. Zenei elképzeléseit így többnyire egyedül valósítja meg sok munkával. Egy nemzetközi filmzeneíró verseny szakmai zsűrije a Top 10-be sorolta. Németh Roland sound designerrel beszélgettünk.

- Pár éve dolgozol egy kísérleti zenei projekten. Mit jelent ez?

- A zenéim nagy részében az alapanyagot, amire építkezek, én hozom létre. Ehhez főként virtuális hangszereket, hangmintákat, környezeti zörejeket és szoftver szintetizátorokat használok.

- Időigényesnek tűnik…

- Igen, de nekem ez nagyon jó móka. A lehetőségek tárháza végtelen és élvezem, hogy amit létrehozok ezekkel az eszközökkel, olyat még előttem nagy valószínűséggel senki nem csinált. Ad egy fajta presztízsérzetet. Az általam létrehozott hangok az állandó kísérletezésből adódóan kölcsönöznek a zenének egyfajta egyéniséget. Utána már csak rajtam múlik, hogy zeneileg hova jutok el velük.

- Közösségi oldaladon – még a pandémia előtt – posztoltál a Budapest Music Centerből. Milyen kapcsolatod van vele?

- Akkor egy sound design versenyen voltam ott, amire két évvel ezelőtt lehetett pályázni. Első körben hanganyagot kellett készíteni arra, hogyan képzelem el a Föld utolsó 90 másodpercét. A projektben az alkotótársam Donáth Áron volt. A szervezők adtak hozzá különféle hangmintákat, melyeket fel kellett használnunk a végtermék létrehozásához. Bejutottunk a döntőbe. A helyszínen 12 órán keresztül kellett különböző sound design feladatokat megoldanunk. Hatalmas kihívás volt, de végigvittük Áronnal, és negyedikek lettünk. Egy hónap múlva, még a vírushelyzet előtt, lehetőséget kaptam, hogy élő koncerten játszhassak Budapesten. Kiálltam a laptopommal és „zajongtam”. Különböző hangulatokat próbáltam kifejezni szoftveres eszközök segítségével egy felépített koncepció alapján. Látszólag monoton, de egy valós időben texturálisan és ritmikailag folyamatosan változó zenei kompozíciót alkotva.

- Idén év elején jelentkeztél egy nemzetközi filmzeneíró versenyre. A Score The World – Winners 2021 komoly megmérettetést jelentett. Az eredményhirdetéskor kiderült, hogy a Top 10-be kerültél.

- Igen, a szakmai zsűri értékelése alapján. A hirdetést egy netes fórumon találtam. Ez az első filmjelenethez íródott zeném, így nagy kihívásként éltem meg. Az eredmény remek visszajelzés, jó löketet adott.

Roland további szerzeményei IDE kattintva hallgathatók meg.

A bővebb interjút a Halasi Tükör hetilap április 14-i számában olvashatják.