Sajátos firkász
Kultúra

Sajátos firkász

Örömét leli az alkotásban. Autodidakta módon folyamatosan fejleszti magát. Dunaújvárosban már sokan ismerik és szeretik a munkáit. Immár a kiskunhalasi közönség is találkozhat grafikáival. Bartháné Markovics Zsuzsi Sajátos firkász című tárlatának február végéig ad otthont a VOKE Vasutas Művelődési Ház.

A megnyitón Ercsi Dániel, a Kiskunhalasi Bibó István Gimnázium 12.-es diákja ajánlotta a képeket a közönség figyelmébe. A rendezvényen közreműködött Fehérvári Dorina, Győri Viktória produkcióval, Szántai Ajsa verssel. A tárlaton Balázs Boglárka konferált. A programot Kollár Tímea szervezte. Bartháné Markovics Zsuzsi dunaújvárosi alkotótól megtudtuk, hogy az első vidéki meghívását Kiskunhalasról kapta. Azt is elmondta, hogy miért Sajátos firkász a kiállítás címe.

- Kicsit magamat védtem ezzel. Tanult művész nem vagyok. Terápia jelleggel kezdődött az alkotás. A kislányomat kellett a finommotorika fejlesztésére tanítani, és nagyon megszerettem a rajzot. Autodidakta módon képeztem magam. Sorra jöttek az eszközök: szén, ceruza, filc, ecset… Néha festek is, de az nem jellemző. Számomra is meglepetés volt. Nagyon jók a visszajelzések. A közösségi médiából és személyesen is kapok gratulációkat. A dunaújvárosi Kortárs Művészeti Intézetben is rajzoltam, ott is tudnak rólam. Kávézóban, fodrászüzletben, nyelviskolában is megtalálhatók a munkáim. Saját érzésvilágot jelenítek meg. Ami belülről jön, azt adom. Könnyeden vezettem a vonalakat, nem tudtam, mi lesz belőle, így jött a firka elnevezés. Megszerették, kifejezetten kedvelik a rajzaimat. Erről ismernek, és én ezzel elégedett vagyok. A FIRKA összetett jelentéssel bír. F: Filozófia, I: Illúzió, R: Rezgések, K: Képek, A: Alakok. Ez mind megtalálható. A láthatatlan dolgokat is le merem rajzolni. Nagyon sok alkotásom van, ezekből százhatot hoztam el a MÁV-székházba. Tudatosan nem címkéztem. Nem akarom vezetni a közönséget – mondta Zsuzsi.

További részletek a Halasi Tükör hetilap február 9-i számában.