Svidnikban megőrzik a kisiparos hagyományokat
Kultúra

Svidnikban megőrzik a kisiparos hagyományokat

Svidniki járás nem csak a kivételes történelmi és kulturális műemlékekre, hanem az ügyes lakosaira is lehet büszke. Csodáljuk meg a kistermelőket és a kreatív személyeket, akik kivételes tárgyakat alkotnak és a nagyaníáink-nagyapáink kisipari tudásanak megmaradásáért faradoznak.

Viera Mikulikova

„Husveti tojasdiszitessel 8 eves koromban kezdtem foglalkozni. Mindig szerettem azt [nezni], amikor az edesanyam csinalta ezt Husvet elott. En is igy akartam tudni azt. Legnagyobb ihlet a szamomra a hagyomany, a viasszal diszitett himestojas. Ha tobb ezer lenne beloluk, akkor se talalnatok ketto egyformat. Orulok annak, hogy a regiónknak ilyen gazdag hagyomanya van es nagyon sok tehetseges ember van, aki a tojasok diszitesevel foglalkozik.”

Mariana Vachnova

„Rattankosarazassal 2010-ben elkezdtem foglalkozni egeszsegi problemak miatt, amiert hosszabb ideig otthon kellett maradnom. Ez a szep kezmu nem csak engem bilincsel le, hanem a 82-eves apamat is, neki ez kikapcsolódason kivul meg energiaforras is, amire hiszen oly nagy szukseg van.”

Martina Mihalenkova

„Meheszkedessel nem regen kezdtem el foglalkozni, de annal intenzivebben. A csaladunkban nincs mehesz, tehat a kezdet erdekes volt. Sosem felejtem el azt az erzest, amit ateltem, amikor Masa mehesz ur felhivott es tajekoztatott, hogy van mar mehcsalad a szamomra. – Maris? De nem vagyok meg kesz ra! – mondtam. Ugyanezt mondtam, amikor elmondtak, hogy szulni fogok. J Sokaig keszulodni lehet ra, ugyis hagyja magat meglepni az ember. Vegso soron mindennek jó lett a vege (mindket esetben) es van most a hazban nehany mehkaptar meg harom vidam giermek. Szep mesterseg ez, el lehet faradni tole, de kozben pihenni is.”

Maria „Mafka” Molcsanyiova

„65 eves koromban mezessutemenyek kerultek a kezem ugyebe, egeszen megigeztek. Elkezdtem kutatni, hogy neznek ki egyes munkafazisok es a diszitesi folyamat technologiaja. Egyes donteseim utan nagy oromet ereztem. Eljott az ideje a mezeskalacs alkotasanak. Minel tobb sutit diszitettem, annal szebb es tokeletesebb lett a munkam eredmenye. Gondolkoztam haromdimenziós sutemenyekrol – a technikus ferjem kulonbozo formakat keszitett, azokban sutottem, ragasztottam, diszitettem es eszteta leven, raadtam a vegso alakot. Igy keszult a mezes traktor, kisbogre, torta, zongora, hegedu, kazetta es szamtalan mas, erdekes mu mezestesztaból.

Jaroslav Duchoslav

„Bortermelessel mar egy ideje foglalkozom. Kezdetekben inkabb hobbykent uztem, utana fellekesedtem es ugy dontottem, alapitok Szlovakia legeszakabbra fekvo boraszatat, ott az ital harom eve keszul. Elotte a bor csak sajat magamnak es a barataimnak csinaltam, kis pinceben. Nyitrai egyetemi tanulmanyaim idejen elragadott a gondolat a bortermelesrol, az ipart, mondani lehet, az edesapam mellett tanultam, aki regóta foglalkozott ezzel. Szlovakia ezen a reszen a bortermeles nem valami altalanos dolog.”

Frantisek Jencso

„Az elejen a rajzolas meg festes elbuvolt. Utana a faragott hasznalati targyak, mint pl. vadasztrófea-allvanyok kovetkeztek, kesobb attertem a mufaragasra. Az alkotasaim leggyakoribb motivumai a nepi mintak es a fatemplomok. Ihletkent hatnak ram a UNESCO-listas templomok. A muveim talalhatók Sziberiaban is.”

Jozef Dyl

„Alapveto fuvós hangszereket csak nyugdijas koromban kezdtem kesziteni, korulbelul 10 evvel ezelott. Az elejen inkabb erdekes vandorbotok, diszfokosok alkotasara koncentraltam. Mindenben a termeszet inspiralt, a szlovak pasztorfurulya az oseink nagymeretu hangszer es kulturalis orokseg reszekent nagy hatast gyakorolt ram. Azóta kezdtem a furulyakat gyartani, mai napig tobb mint szaz darab keszult. Nagyfurulyan kivul keszitek meg kulonfele lyuk nelkuli pasztorsipokat is.”

Igor Mokris

„Talan fucsan hangzik, de az asztalos mesterseghez a fa illata vezetett el. Elotte sosem volt ilyen hobbim, de amikor nyugdijas lettem, tudtam, hogy olyan fogalkozast kell talanom, amely oromet szerez es leroviditi a hosszu pillanatokat. Igy autodidaktakent belekezdtem.”

Jozef Kmit

„Hosszu evek óta lenyugozoen hatott ram a pasztorfululya hangja, vegul kezdtem utana kutatni es tanulmanyozni a hozzaferheto anyagokat a hangszer kesziteserol, amit irtak róla mesterek a Kozep-Szlovakiaból. Utana a termeszetben kezdtem a megfelelo alapanyagot keresni, a bazisfat, abban kezdtem ugynevezett „ciganyfuróval” furni. Szaritas utan kezdodott a legfontosabb muvelet, azaz a hangolas.  Kesobb a hangszert mintakkal diszitem, nitrogensavban pacolom es sellakkal gyantazom…”

Denisa Jarombekova

Forras: Svidnik es kornyekenek kezmuiparos katalogusa, 2022

The project is co-financed by the Governments of Czechia, Hungary, Poland and Slovakia through Visegrad Grants from International Visegrad Fund. The mission of the fund is to advance ideas for sustainable regional cooperation in Central Europe.

A projektet a Cseh Köztársaság, Magyarország, Lengyelország és Szlovákia kormánya társfinanszírozza a Nemzetközi Visegrádi Alap Visegrádi Támogatások keretében. Az alap küldetése a fenntartható közép-európai regionális együttműködésre vonatkozó ötletek előmozdítása.

#VisegradFund, #V4, #Visegrad