(►) Szalay László: Őrizd a fényt  (galéria)
Kultúra

(►) Szalay László: Őrizd a fényt (galéria)

Csütörtök este hat órakor zsúfolásig megtelt érdeklődőkkel a Közösségek Háza nagyterme, ahol Szalay László alkotó (címképen) Őrizd a fényt című tárlata nyílt meg. A kiállítást a művésztárs Sáli Levente szokatlan formában, szuggesztív megnyilvánulásoktól színes gondolatokkal nyitotta meg. A kiállítást december 3-ig látogathatják az érdeklődők.

Fehér Erika műsorvezető a rendező Halas Halasi Városmenedzser Nonprofit Kft. nevében köszöntötte a közönséget Szalay László, Őrizd a fényt című tárlatának nyitó rendezvényén november 9-én este. A kiállítás nyitányaként Leonard Cohentől a Halleluját adta elő Tapodi Jázmin, a Kiskunhalasi Alapfokú Művészeti Iskola hegedű szakos növendéke, akit zongorán Juhászné Zelei Judit kísért. (a növendéket Fehér Fedoszja készítette fel).

A zenei játékot követően Sáli Levente, a kiállító Szalay László mellett ülve köszöntötte a több mint félszáz érdeklődőt. A szokatlan formát a hagyományosan feszengő kiállításmegnyitók kontrasztjának szánta Levente. Mint mondta, bipoláris személyiségként éppen a lelkimélységek megélésének legalján kapta a felkérést a megnyitóra, amely minden más támogatásnál többet érve, életmentő orvosságnak bizonyult számára.

Sáli Levente örömmel tett eleget a kérésnek, mert Szalay László hasonló mélységek és magasságok közepette alkotott, mint ő az elmúlt negyven évben és úgy érezte, rokonlélekként nem mondhatott nemet. Később a közönséget – állva, karakteres gesztikulációk kíséretében – avatta be a művészi alkotás boszorkánykonyhájába. Szalay László művészi festményeihez a hozzávalók a fény, az árnyék, egy kis szürrealizmussal, humorral fűszerezve, ami beindítja az alkotó lelkét, amelynek hatására az visszafoghatatlanul ontja ki magából a csodát. Jelen eseteben a közönség a „Laci konyha” varázslatos  menüjét kapta a terem falainak terítékén.

Sáli Levente értékelte Szalay László majd félévszázados munkásságát, amelyben korszakait érintve fejezte ki elismerését életművét illetően. A mostani, Őrizd a fényt című tárlat képeiből kiemelt néhányat, amelyeknek az általa vélt mondanivalóit, értékeit, ábrázolási módját szuggesztív közvetítés útján adta át a közönségnek. A megnyitó, benne a zenés játékokkal nagy tetszést aratott a közönség körében, akik között Szalay László barátai, tanítványai, tisztelői sora figyelte élvezettel a történéseket.

A megnyitót követően többen gratuláltak és megajándékozták az alkotót. Látnivalóan nagy szeretet övezte Szalay Lászlót, aki szerényen, de látható örömmel fogadta az elismerő szavakat. A közönséget a Halas Halasi Városmenedzser Nonprofit Kft.  szervezői üdítővel vendégelték meg a megnyitót követően. Szalay László Őrizd a fényt című kiállítása december 3-ig várja a Közösségek Házában az érdeklődőket. A Halas Televízió Kultúrkép magazinja további érdekességeket kínál jövő heti csütörtöki adásában a tárlatnyitóról.

Kép-szöveg: Kovács Iván