Szegénylegények - szabadtéri vetítés volt a könyvtárnál
Kultúra

Szegénylegények - szabadtéri vetítés volt a könyvtárnál

Egy új kulturális programsorozatot, egy szabadtéri filmklubot indított el a héten a kiskunhalasi Martonosi Pál Városi Könyvtár, valamint a Pásztortűz Egyesület. Első alkalommal Jancsó Miklós filmjét, az 1966-os Szegénylegényeket vetítették.

Babzsák fotelek, fáklyák, kellemes nyáresti levegő, jó társaság és egy remek film. Ennyi kell mindössze egy hamisítatlan, szabadtéri filmvetítéshez. Mindez adott volt a Martonosi Pál Városi Könyvtár előtti kis parkban, ahol egy új programsorozat indult útjára.

- A Petőfi 200 programsorozat keretében lehetőségünk van arra, hogy nyilvánosan vetíthessünk olyan alkotásokat, amik ’48-hoz vagy a reformkorhoz kapcsolódnak. Mivel meleg van, nyár van, adta magát a dolog, hogy ne az épületben legyünk, hanem szabadtéren. A következő hetekben is lesz néznivaló, minden kedden este 8 órakor várjuk az érdeklődőket - nyilatkozta Erhardt Györgyi könyvtárigazgató.

Az eseményen Végső István történész bevezetőjében a korszak fontos eseményeit, filmjeit ismertette. Azt javasolta, hogy az adott év, évek legkiemelkedőbb politikai fejleményei mentén képzeljük magunkat bele a korba. 1966. január 6-án mutatták be a filmet. Zajlott a hidegháború, a Kádár-rendszer megszilárdult, 10 éve volt 1956, épphogy véget ért a megtorlás, a harmadik világ az USA és a Szovjetunió árnyékában próbált lavírozni.

Mint elhangzott, a Szegénylegények című film elvileg a betyárüldözést, az 1868-73 közti időszakot mutatja. Gróf Ráday Gedeon kormánybiztos és emberei kíméletlenül üldözték a puszták népe gonosztevőit. A film a hatalom és az üldözöttek különböző arcait mutatja be.

A helyszínen készült felvételeket és interjúkat az érdeklődők a jövő hét elején láthatják majd, a Halas TV Híradójában.

Még több cikk

Daczi Zsoltra emlékezünk

Daczi Zsoltra emlékezünk

Okosabban kéne élni...

Okosabban kéne élni...

Boldogság, gyere haza

Boldogság, gyere haza

Ausztriában a halasi csipke

Ausztriában a halasi csipke