Szépen terített asztal (galéria)
Kultúra

Szépen terített asztal (galéria)

A Forrás-Új Tükör Klub legutóbbi programjának középpontjában a gasztronómia állt. Az étkezési kultúrát témául választó előadás számos érdeklődőt vonzott a Közösségek Házába. A szakma jeles kiskunhalasi képviselői szolgáltak számos érdekességgel a közönségnek a Halasi Média és Kultúra Nonprofit Szolgáltató Kft. szervezésében.

Illés Lajos szakács-tanár idézetet ajánlott a megjelentek figyelmébe: „A gasztronómia a kultúra és az étel közötti összefüggés tudománya vagy művészete, de sokan azt vallják, hogy a kettő együtt”.

A fő téma Illés Lajos Szépen terített asztal – avagy az étkezési kultúránk alapjai című előadása volt. Történeti visszatekintőjében elmondta, a menüsor kialakulása Mátyás király korára vezethető vissza. A későbbi korokból kiemelte a Gundel dinasztiát, a család szakmai tudásának hatása máig érvényes. A 19. századtól terjedt el például a damaszt abrosz és a virágdísz megjelenése az asztalokon. A 21. században pedig már játszanak a formákkal, a stílusokkal.

Stenczel Ferenc a terítés, a felszolgálás, italajánlás művészetébe avatta be a közönséget. Rámutatott, a vendéglátósoknak adott helyiségen belül kell megvalósítani a terített asztalt, a terem jellegétől függően. A teríték kellékei az éttermi textíliák, a látványelemek, az étkészlet. Hangsúlyozta: a felrakás mindig fogyasztási sorrendben történik.

Illés Lajos és Stenczel Ferenc ismertették az idei Anna-bál menüsorát, melyet a tradíció, a korszerű szellem jegyében állítottak össze.

Fehér Károlyné Jolika csodálatos terítőket hozott. A rangos díjakkal többszörösen elismert hímző, kézműves Erika étkészletet és a hozzá való hollóházi, zöld, virágos terítőt helyezte fókuszba az előadóval történt konzultációt követően. Illés Lajos kedvenc, vadászos és madaras mintáit is bemutatta többek között.

Bodor Zsófia szabadidejében szintén kézimunkázik. Ő is elhozta saját maga készítette kis figuráit, melyek nagyon szépen mutatnak egy-egy terített asztalon.

A Forrás-Új Tükör Klub augusztus 14-i rendezvényét kóstoló is gazdagította. Dóra Roland Körte Szép Heléna módra fantázianevű desszertjét ízlelhették meg a jelenlevők.

Az eseményről további részleteket mutatunk a Kultúrkép magazin ma, 19:30-kor kezdődő adásában.

Fotók: Anda Péter