„Szeretnék ide visszaköltözni, és újra halasi lenni”
Kultúra

„Szeretnék ide visszaköltözni, és újra halasi lenni”

Svédországban élnek, de halasi felmenőkkel rendelkeznek. László Zsuzsanna édesapja ismert vállalkozó volt városunkban, de végül az élet messzire sodorta innen. Lánya és unokája a mai napig rendszeresen visszalátogatnak Halasra, a nyár jelentős részét most is itt töltötték. A família legfiatalabb tagja, Lilly nagyon szeret énekelni és már több videoklipje is megjelent. Többek között ezekről a témákról is beszélgettünk velük.

- Kiskunhalasiak vagytok, de Svédországban éltek. Hogyan került a családotok ilyen messzire?

ZS.: - Apukám, László Antal, vagy ahogyan a legtöbben ismerik a városban és a környéken, „a Latyak”. 1934-ben született itt, Kiskunhalason. Övé volt a Gomba, ami még a mai napig üzemel, igaz már más funkciója van, mint, mikor ő beindította. Még nagyon fiatal volt, mikor jött a háború, meg az oroszok, ezért úgy döntött, külföldre megy. Nagy álma volt, hogy Ausztráliában éljen, de végül Svédországban telepedett le. Munkásokat kerestek oda, ő pedig örömmel ment dolgozni, kalandra vágyott.

- A munka mellett maradt ideje a sportra is. Szép sikereket ért el birkózásban.

ZS.: - Nagyon ügyesen birkózott. Hatszoros magyar bajnok volt, de Svédországban is ismerték a nevét sportkörökben. Ötször nyerte meg a svéd bajnokságot, majd kijutott a világbajnokságra is, ahol ezüstérmes lett, mert egy orosz birkózó legyőzte a finisben. A különbség annyi volt közöttük, hogy az orosz profi volt, apám pedig a sport mellett minden nap keményen dolgozott.

Zsuzsanna és lánya, Lilly

- Rendszeresen hazajártatok és jártok is Kiskunhalasra. Milyen szép emlékeid vannak innen?

ZS.: - Mikor gyerek voltam, sokszor jöttünk nagymamámhoz, akár egész nyarakat is itt töltöttünk. Apukámnak sok ismerőse volt, akiknek hozzám hasonló korú gyerekei voltak. Velük sokat játszottunk, mentünk erre-arra a városban. Tényleg jó volt idejönni, csupa szép emlékem van. Talán ezért sem szakadtam el soha Halastól. Szülőként is fontosnak tartottam, hogy a kislányom már egészen kicsi korától ismerje ezt a várost is. Amikor még megvolt a családi Latyak tanya, oda mentünk Lilly-vel, tetszett neki a környezet, a légkör. Éppen ezért érzem azt, hogy szeretnék ide visszaköltözni, újra halasi lenni.

- Lilly, Te ezek szerint beleszülettél abba a helyzetbe, hogy egyszerre vagy svéd és kiskunhalasi. Szeretsz itt lenni?

L.: - Persze, ahogy anyukám is mondta, mikor kicsi voltam, jöttünk a tanyára, ahol mindenki nagy örömmel fogadott bennünket. A szomszédok még a kiskutyájukat is kölcsön adták, amíg itt nyaraltunk. Nagyon sok az emlék innen, mindig várom, mikor jövünk újra Halasra.

Lilly a Halas TV kamerája előtt is énekelt

- Évek óta énekelsz, sőt klipjeid is jelentek már meg. Ki vagy mi inspirált zenei karriered beindítására?

L.: - Kiskorom óta nagyon szeretek énekelni. A legjobb barátnőm, Adriana mindig arra bátorított, hogy mutassam meg az énekhangom a világnak, ne legyek szégyenlős. Sajnos ő néhány éve egy tragikus véletlen folytán elhunyt, a gyászt pedig úgy dolgoztam fel, hogy írtam egy saját dalt, ami róla, neki szólt. Azóta ez motivál, szeretném, ha sokakhoz eljutnának majd a dalaim.