Szilaj 50
Kultúra

Szilaj 50

Különleges jubileumot ünnepelt a Szilaj Citerazenekar. Az együttes 50 évvel ezelőtt alakult, ebből az alkalomból összejövetelre került sor Tokodi Károly tanyáján. A Citerazenekarok majálisát május 21-én tartották, a rendezvényre vendégek is érkeztek határon innen és túlról.

A kiskunhalasi citerások fontosnak tartják továbbvinni a hagyományt és nem csak ők. Akik részt vettek ezen az ünnepi találkozón hasonlóan vélekedtek. Az utánpótlás zenei tanítására ezért is helyeznek nagy hangsúlyt.

Szűcs Sándor, a Szilaj Citerazenekar vezetője: - Tizenhét évesen mentem be a kultúrházba, négyen alapítottuk a csoportot. Annyi élmény van, hogy fel sem tudom idézni. A barátság és a muzsika, a hangszer szeretete, a szórakoztatás öröme összetartó erő. Felléptünk már többek között a Pesti Vigadóban, Lengyel- és Németországban. Minden műsorunknak megvan a maga varázsa. Általában alföldi dallamokat játszunk, főleg Halas környékéről.

Szűcs Imréné, Szűcs Sándor édesanyja: - Elhoztam egy asztali citerát, ami 1926-ban készült fűzfagyökérből. Én is ezzel kezdtem a játékot az általános iskola első osztályában. Református éneket szólaltattunk meg. Máig muzsikálok, de másik hangszeren.

A rendezvényre vendégzenekarok is érkeztek. Többek között Üllésről, Jánoshalmáról a Pöndölösök, ősi településről a Báthory testvérek, Szlovákiából a Lámpás, Szerbiából pedig a Délibáb együttes. A zentai Délibáb Magyar Művelődési Egyesület képviselője nyilatkozott a Halasmédiának.

Rácz Szabó György elnök: - Nem először jöttünk, és remélem, nem is utoljára. Régóta ismerjük egymást a Szilaj Citerazenekarral. Jelenleg 18 aktív tagunk van. Szeretnénk fiatalítani a csapatot. Mi is kerek évfordulót ünnepelünk idén, de még a 30-at, az 50 esztendő már aranykor.

A zenészek a majálison főztek két bográcsban csülköt. Közös zenélés után együtt fogyasztották el az ételt. Jó hangulatban telt a nap baráti társaságokkal.

További részletek a Halasi Tükör hetilap június 1-jei számában.

Még több cikk

Dallista Homonyik Sándorral

Dallista Homonyik Sándorral

(►) Sose halok meg?

(►) Sose halok meg?

Sose halok meg?

Sose halok meg?