Szívrezdülések
Kultúra

Szívrezdülések

A japán és a magyar kultúra találkozik egy kiskunhalasi tárlaton. A Szívrezdülések című kiállítás a VOKE-házban tekinthető meg. A közönséget Kovács Erzsébet akril festékkel készített egyedi festményei és Tóth Kálmán haikui várják a MÁV Szakiban december végéig.

Három évvel ezelőtt új fejezetet kezdett az életében Kovács Erzsébet. Az óévet festéssel búcsúztatta akkor még távol a hazájától.

- Az én történetem fotózással kezdődött Londonban. Vonzott a napfelkelte, a naplemente, megörökítettem. Amikor a koronavírus-járvány miatt lakhelyelhagyási tilalmak voltak, akkor a híreket kizárva kreatív időtöltés után néztem. Elkezdtem festeni. Három évvel ezelőtt, szilveszterkor egy négy részből álló absztrakt képpel indítottam megfeledkezve a virsliről és a lencséről.

Kovács Erzsébet képeihez Tóth Kálmán írt haikukat. Verseskötete Szívrezdülések címmel jelent meg Kovács Erzsébet illusztrációival. Most már ő is fest a költeményekhez, a közös munka így oda-vissza működik.

- Tíz év után költöztem vissza Magyarországra. Kunfehértón nőttem fel, a szüleim most is ott élnek. Nekem jelenleg Budapest a bázisom. Álmom, hogy a festés legyen a fő profilom. Egyelőre munka mellett csinálom – fogalmazott weblapunk érdeklődésére Kovács Erzsébet.

A december 15-i megnyitóra a Bajza utcai óvodások betlehemes műsorral készültek. Elhangzottak versek, ünnepi útravalók.

A rendezvényen részt vett Király József Kecskemétről, az Aomori Egyesület tiszteletbeli elnöke, a japán kultúra ismerője és tisztelője. Érdemeit a közelmúltban a japán császár legmagasabb kitüntetésével ismerték el. „A Felkelő Nap Rendje Arany és Ezüst Sugarakkal” rangos címet kapta meg.

További részletek a Halasi Tükör hetilap december 21-i számában.