Szombat esti máj
Kultúra

Szombat esti máj

A Végh-kúriában gasztonómiai és kulturális csemegéket kínálnak a vendégeknek december 14-én 18 órai kezdettel. A szervező Pásztortűz Egyesület ezúttal Halasi Savanyú Máj Estre hívja az érdeklődőket.

A Pásztortűz Hungarikum Klub fontos feladatának tekinti a savanyú máj, mint a Kiskunság ételkülönlegessége bemutatását. Többen többféleképpen készítik, az ízhatása azonban - természetesen - hasonló.

- Hagyományosan a disznóvágások idején készítették régen a savanyú májat – mondja Végső István. – Próbáljuk népszerűsíteni a hungarikumokat és a leendő halasi értékeket, ezért rendezvényt szerveztünk köré – teszi hozzá Pásztortűz Egyesület elnöke.

A Halasi Savanyú Máj Esten Illés Lajos, a Vári Szabó-iskola tanára beszél az étel elkészítéséről.

A Pásztortűz szombati estjén lesz betlehemezés is a Monszpart László Cserkészcsapat előadásában. Utána vetítésre kerül sor Archív képek – filmhíradók Kiskunhalasról címmel. A felvételeken régi épületek – köztük a Csipkeház –, továbbá neves halasiak szerepelnek. Az előadások után a Sóstó Csárda által készített halasi savanyú májat fogyaszthatják el a vendégek helyi újborkóstolással gazdagítva a kulináris élvezeteket. Zenei műsorról az üllési Rokka együttes gondoskodik.

- Tervezzük a folytatást. Jövőre is szeretnénk bemutatni további helyi értékeket a Pásztortűz Hungarikum Klub szervezésében – mutatott rá Végső István.

A Halasi Savanyú Máj Esttel kapcsolatban a 30/85-76-077-es számon vagy a Végh-kúriában bővebb információval is az érdeklődők rendezésére áll a szervező.

Pál László