(►) Tárlatvezetés Glatz rokonnal a Glatz kiállításmegnyitón (galéria)
Kultúra

(►) Tárlatvezetés Glatz rokonnal a Glatz kiállításmegnyitón (galéria)

Zsúfolásig megtelt a Thorma János Múzeum nagy terme, ahol pénteken ünnepélyes keretek között nyílt meg a Glatz Oszkár festőművész jelentős alkotásaiból válogatott tárlat. A zenei betétekkel színesített megnyitón a köszöntők mellett, az elhallgatott festő életműve és a kiállított alkotások művészettörténeti értkelésére került sor. Az igazi kuriózumnak azonban a Glatz rokon, Mátyásfalvi György (címképen) tárlatvezetése bizonyult, aki személyes élményeivel élénkítve engedett betekintést a Thorma Galériában kiállított Glatz gyűjteménybe.

Szeptember 15-én délután 5 órakor, a telt ház előtt Kocsisné Varga Zsuzsanna múzeumvezető köszöntötte házigazdaként a több mint százfős közönséget, aki elmondta, hogy a múzeum életében, de a hazai kiállításokat figyelembe véve is kivételes tárlatnak adnak otthont. A feladat előkészítése során 14 helyről, intézményektől, magántulajdonosoktól kellett összegyűjteni az eredeti Glatz alkotásokat. Zsuzsanna asszony megragadta az alkalmat, hogy megköszönje kollégáinak az előkészítésbe és a megvalósításba fektetett energiát.

Kocsisné Varga Zsuzsanna múzeumvezető köszöntötte házigazdaként a közönséget

A múzeumvezetői köszöntő után zenei műsorbetét következett a Kiskunhalasi Alapfokú Művészeti Iskola előadóitól. Az intézet igazgatója Kovács Andrea és helyettese Juhászné Zelei Judit zongorajátékkal varázsolta el a megnyitó közönségét. A zenei betétek illő hangulatot teremtettek a rendezvényhez, miközben oldották a tárlat jelentőségét méltató beszédeket.  A zenei élményt később a tehetséges tanítvány, Fülöp Amira hegedűjátéka tovább fokozta.

Kovács Andrea és Juhászné Zelei Judit zongorajáték közben

Kiskunhalas Város részéről Kuris István László alpolgármester mondott köszöntő beszédet. A városvezető megosztotta élményét a Glatz alkotások halasi gyűjteményével kapcsolatban, amelyet a kiállítás előkészítésének időszakában tapasztalt meg. Az alpolgármester egyúttal megköszönte az ötletgazdák és a tárlat megvalósításában közreműködők munkáját is. „Hálás vagyok mindazoknak, akik segítettek számunkra megadni ezt a nagyszerű lehetőséget. Köszönöm a bizalmat a kölcsönzésben a magánszemélyeknek és intézményeknek, a kiállítás megálmodását, valamit itt a múzeumunkban történő megszervezést, illetve a kiállított anyagok rendezését” – mondta Kuris István László alpolgármester.

Kuris István László alpolgármester mondott köszöntőt a városvezetés nevében

A Glatz Oszkár kiállítást Bányai Gábor, a Dél-alföldi Gazdaságfejlesztési Zóna Komplex Fejlesztéséért Felelős kormánybiztos, a térség országgyűlési képviselője nyitotta meg. A kormánybiztos Glatz Oszkár életműve kapcsán kihangsúlyozta, hogy a művész olyan lenyomatát adta alkotásaival a magyar történelem egyik legösszetettebb korszakának, amely a mai embernek, szinte kézzel fogható, kivételes élményt nyújt. Mint mondta a portréképein Glatz Oszkár az egyszerű hétköznapi emberek mellett a korszak kiváló magyarjainak tekintetét is megörökítette. Számára is élmény volt megcsodálni az eredeti képeket itt Kiskunhalason és gratulált a tárlat szervezőinek, segítőinek.

Bányai Gábor, a Dél-alföldi Gazdaságfejlesztési Zóna Komplex Fejlesztéséért Felelős kormánybiztos, a térség országgyűlési képviselője nyitotta meg a kiállítást

A kormánybiztosi megnyitót követően Marosvölgyi Gábor művészettörténész adott szakmai értékelést a kiállításról és Glatz Oszkár, a még minidig nem helyén kezelt festőművész munkásságáról. A szakember elemezte korszakait, annak felívelő és visszafogott alkotói periódusait. Összességében, mint a nagybányai iskola egyik alapítója, méltatlanul a háttérbe szorult és a kisfestők közé sorolása messze alulértékelte Glatz Oszkár valós teljesítményét - hangsúlyozta. A kiállításon szereplő alkotások az egyik legintenzívebb és maradandóbb műveit sorakoztatja fel véleménye szerint, ami rendkívül értékessé teszi a halasi tárlatot.

Fülöp Amira hegedűjátéka elkápráztatta a közönséget

A Kiskunhalasi Őszi Tárlat keretében rendezett Glatz Oszkár kiállításhoz egy, a festményeit, grafikáit, portréit tartalmazó katalógus is készült. A gondosan összeállított katalógust Kollarics Gábor művészettörténész-muzeológus mutatta be a jelenlévőknek. A kiadvány Szakál Aurél szerkesztésében valósult meg, és kurátortársa, a Glatz családi kapcsolatokkal rendelkező Mátyásfalvi György segítségével vált egésszé. A gondosan szerkeszett és kivitelezett katalógus közel 120 oldalon keresztül mutatja be a Glatz képeket fontos háttérinformációk kíséretében. A kiadvány magyar és angol nyelven képjegyzéket is tartalmaz.

Marosvölgyi Gábor művészettörténész szakmai értékelése közben

A Kiskunhalasi Őszi Tárlat keretében rendezett Glatz Oszkár kiállítás megnyitójának minden eleme értékes és érdekes volt, azonban az igazi kuriózum a záró szakaszban történt. A Glatz Oszkár rokonságához tartozó Mátyásfalvi György személyes tárlatvezetése a Glatz család megismertetésén keresztül - amely részben a saját élete is – mutatta be a kiállítás egy-egy darabját. A közönség a Thorma Galéria földszintjéről és az emeleti galériáról a Glatz alkotások között állva kapott autentikus forrásból tárlatvezetést.

A közönség többször tapssal fejezte ki tetszését

A Glatz Oszkár kiállítás 2023. december 3-ig tekinthető meg a Thorma János Múzeum nyitvatartási időszakában. A megnyitóról a Halas Televízió jövő heti műsoraiban láthatnak további részleteket, a hétfői Hírnaplóban és a csütörtökön jelentkező Kultúrkép című magazinban. A menyitó rendezvényt a Halasi Városmenedzser Nonprofit Kft. szervezte, a kiállítást a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

A tárlat katalógusát Kollarics Gábor művészettörténész-muzeológus mutatta be

Kép-szöveg: Kovács Iván