Tázlári kézimunkák fókuszban
Kultúra

Tázlári kézimunkák fókuszban

Szívvel varrva, lélekkel csipkézve címmel látogatható kiállítás a Csipkeházban. A tárlaton a Tázlári Kézimunka Klub mutatkozik be alkotásaival, melyeket a megnyitón Gulyás Lászlóné elnök ajánlott a közönség figyelmébe. A rendezvényen köszöntőt mondott Bán Róbert polgármester. A programot énekkel, zenével, verssel színesítették.

A Tázlári Kézimunka Klub Kiskunhalason, a Csipkeházban öt évvel ezelőtt állította ki legutóbb a munkáit. A tagság tizenhárom fős, közülük tizenegyen vesznek részt alkotásaikkal a tárlaton.

- Úgy dolgozunk, hogy ki-ki kedve szerint készíti e darabokat. Próbálunk kicsit kikacsintani különböző tájak jellegzetességei felé. Van itt horgolás is, ami inkább polgári időtöltés volt. Annyiféle munka előfordul a papírfonástól a kötésig, hogy mindet el se tudtuk hozni. Olyan kiállítási darabokkal készültünk, amelyek passzolnak a Csipkeház arculatához. A goblenünk Tázlár értéktárába is bekerült – tudtuk meg Gulyás Lászlóné elnöktől.

A Tázlári Kézimunka Klub tagjai a Hagyományok Házában évről évre zsűriztetik is a munkáikat. Több ember többfélét alkot. Keveredik a polgári kultúra a népművészettel, sőt az úri hímzés is megtalálható.

Az év végéig látogatható kiállítást Bán Róbert, Tázlár polgármestere nyitotta meg. A kézimunkák kapcsán hangsúlyozta, igazi közösségépítő tevékenység ez, amely közösségmegtartó erővel is bír.

A rendezvényen beszédet mondott Gulyás Lászlóné elnök. Verssel készült Mártáné Czékus Györgyi, a tázlári művelődési ház vezetője. Fellépett őszi dalcsokorral a helyi énekkar kiscsoportja Péli Ottóné vezetésével.

Az eseményről bővebben olvashatnak novemberben a Halasi Tükör hetilapban.