TIBOR – játékosok klubja
Kultúra

TIBOR – játékosok klubja

Gazdálkodj okosan, Police 07, Élve fogd el!, Harc Európáért, Rizikó – játékok a múltból. Ezek és mellettük a számítógépek vonzották Péli Csabát, a TIBOR társasjátékosok klubjának vezetőjét. Erről és az indíttatásról is kérdeztük a pedagógus játékmestert.

- Mikor és minek a hatására kezdtél el játékokat gyűjteni?

- ’94-ben Halason nyílt egy Valhalla Könyvesbolt. Sokat jártunk oda, és egyik nap a polcra került egy Blood Bowl. Teljesen más volt, mint amivel addig találkoztam. Egy amerikai foci meccset lehetett lejátszani vele egy fantasy világban. Talán ezt volt, ami „elindított a lejtőn”. Jó 10 év alatt lett 10-15 modern társasjáték a polcomon.

- Milyen főbb játéktípusokra fókuszálsz?

- Igyekszem minden stílust és tematikát lefedni, mert eléggé mindenevő vagyok a játékok terén, és a klubba érkezőknek is szeretném a lehető legszélesebb választékot nyújtani. A komoly stratégiától a vicces partijátékig van szinte minden.

- Milyen készletre, gyűjteményre tettél szert az évek során?

- Folyamatosan gyarapszik a készlet, így jelenleg 464 játékom és 142 kiegészítőm (ezek néha csak pár új dolgot, de néha komplett játékmódokat adnak egy-egy játékhoz) van.

- Hogyan szerzed be az újdonságokat?

- A társasjátékozás nem egy olcsó hobbi, de egyik komolyabb hobbi sem az. A játékok ma már könnyen 10-20000 Ft-ba is kerülhetnek, de a klub indulásakor volt egy olyan alapvetés, amiből azóta sem engedek, hogy soha nem fogok kérni egy fillért sem a játékok használatáért. Ezt egy tanári fizetésből azért nem egyszerű, de szerencsére többen is a segítségemre vannak ebben. Elsőként a kecskeméti Vagabund Kiadó vezetőjét, Szöllősi Petit, és a KéKjáték vezetőjét, Lenhardt Balázst sikerült megnyerni az ügyem mellé, majd az ő támogatásukon felbátorodva több más kiadóval is felvettem a kapcsolatot. Így mára jó kapcsolatot sikerült kiépíteni kiadók közül a Compayaval, a Piatnikkal, a Reflexshoppal és a Smart Egg Games-szel, valamint a GameWiz és az ArtTrade-del is. Ennek köszönhetően kisebb-nagyobb kedvezményekkel tudok vásárolni (bizonyos helyeken akár a klub látogatóinak is) és nem egyszer fordult már elő az is, hogy bizonyos játékokat teljesen ingyenesen ajánlottak fel nekünk.

- Tibor néven indítottál társasjáték klubot a városi könyvtárban. Honnan ered ez a név?

- TIBOR (csupa nagybetűvel, mert így lehet rámondani, hogy ez valami komoly rövidítés, ha nem akarunk sztorizgatni) nem egy létező személy. A név úgy született, hogy egy játékban a kitalálónak a tőlünk kapott segítségekből (KANTÁROS, FEKETE, ÁLLAT, ÁSÓ) sehogy sem ugrott be a KISVAKOND. Végül az „Akkor mondd az első nevet, ami eszedbe jut!”-ra azt a választ adta, hogy TIBOR! A feladványt ugyan elbukta, de a hatalmas nevetés után egyértelmű volt, hogy megszületett a mi kabalánk, TIBOR, a kantáros nadrágban, ásóval a kezében feszítő fekete állat.

- Milyen korosztály vesz részt péntek délutánonként az összejöveteleken?

- A társasjátékozást én egy kortalan időtöltésnek gondolom, így nem is a kor, sokkal inkább az asztaltól felállva magunkkal vitt közös élmények a fontosak, amiben könnyen partnere lehet egymásnak egy 10 és egy 60 éves is a megfelelő játék mellett.

A bővebb interjút a Halasi Tükör hetilap december elsejei számában olvashatják.