Új korszakot nyitott
Kultúra

Új korszakot nyitott

Egy éve fest, azóta körülbelül ötven képet készített. Dr. Skolnikovics Máté Kiskunhalason praktizáló fogorvos – gyerekkori szenvedélyének hódolva – a tavaly tavaszi karantén idején újra alkotni kezdett. Akkor a trópusi természet, a dzsungel növény- és állatvilága volt a téma. Azóta váltott, lépett előre a bátorsági skálán. A Halasmédiával megosztotta, milyen irányba indult. Mostanában afrikai nők portréját viszi vászonra.

- Fogorvosként tavaly tavasszal, a pandémia miatti karantén idején, a hirtelen keletkezett szabadidődben kezdtél újra festeni.

- Igen, azok a hetek, hónapok az útkeresés jegyében teltek. Abban a korszakomban a trópusi környezet, a dzsungel volt a téma. Tetszettek az élénk színek, a madarak, a békák, kaméleonok. Magával ragadott a színeknek a zsongása. Az volt a célom, hogy vibráló képeket fessek. Ez a periódus kora tavasztól őszig tartott.

- Mit hozott az új korszak?

- A trópusi festményeim hatására afrikai alakokra váltottam. Régről megvoltak számomra az alapok a festéshez, de most, a gyakorlatban autodidakta módon képzem magam. Komplexebbek az alkotásaim. Háttér, bőr, orr, száj, szem, haj készül. Eleinte nem nagyon mertem emberi alakokat vászonra vinni, de a mostanában festett képeim jelentős részét a portrék teszik ki. Az arc után most kezet festeni a kihívás. Nem tudom még, hogyan álljak neki. Kísérletezésképpen elbíbelődöm vele. A gésás vázlatok is az új korszakhoz tartoznak már.

- Tervezed megmutatni a nagyközönségnek a műveidet?

- Szeretnék létrehozni saját weboldalt, ahová feltehetem a képeket, videókat. Sokan felveszik, ahogy festik a képeket, és abból vágnak össze anyagot a netre. Ennek a megvalósítására reális esélyt nyáron vagy ősszel látok.

A bővebb interjút a Halasi Tükör hetilap március 24-i számában olvashatják.