(►) Újabb kiadványok bemutatója a Thorma Múzeumban (galéria)
Kultúra

(►) Újabb kiadványok bemutatója a Thorma Múzeumban (galéria)

Két kötet bemutatása történt az érdeklődő vendégek előtt a Thorma János Múzeumban február 22-én délután. A kiadványok szerzőit kérte meg a Halasi Múzeum Alapítvány, hogy ismertessék a szépszámú közönséggel létrejöttük célját és megvalósításuk részleteit. Az író-olvasó est során Wacławczyk Dariusz (címképen): „Halas a Hatalmas” című könyvét és  Szakál Aurél, valamint Szücs György: Mozaikok a nagybányai festészet történetéhez című kötetét mutatták be a szerzők.

Február 22-én este 5 órakor Kocsisné Varga Zsuzsanna igazgató köszöntötte a múzeumban megjelent vendégeket. Mielőtt az est fő tartalmára rátért volna, a múzeumvezető felkérte Szűcs Lili énekest, hogy az alkalomhoz illő dallal adjon hangulatos bevezetőt az esthez. Szűcs Lili énekelőadását Kovács Andrea kísérte zongorán. Az igazgatónő a zenés felvezető után felkérte a Halasi Múzeum Alapítvány elnökét, Molnár Nándort, hogy a kiadványbemutatón mondja el köszöntő gondolatait.  

Kocsisné Varga Zsuzsanna igazgató köszöntötte a múzeumban megjelent vendégeket

A Halasi Múzeum Alapítvány, mint a Thorma János Múzeum restaurálási, kiállítási és könyvkiadási programjának fő szervezője most utóbbi vállalásának tett eleget – indított Molnár Nándor alapítványi elnök. A halasi emberek büszkék a múltjukra és van mire, mert gazdag dokumentumanyag áll rendelkezésre, amelyeket a vállalkozó kedvű helytörténészek nagy kedvvel dolgoznak fel jelentette ki az elnök. Mindezeket pedig az alapítvány minden erejével segíti – tette hozzá az elnök.

Szűcs Lili énekelőadását Kovács Andrea kísérte zongorán

Az est folyamán két hiánypótló kötet bemutatását kínálta Molnár Nándor az érdeklődő közönségének. Az alapítványi elnök Wacławczyk Dariusz határkutatót, Szűcs György művészettörténészt és Szakál Aurél szerkesztőt, mint a kötetek szerzőit dicsérte alapos munkájuk okán. Az alapítvány tevékenységét részben ismertető köszöntőt követően az alkotók léptek a vendégek elé.

Fülöp Róbert polgármester Halas a hatalmas című kiadvánnyal a kezében

Wacławczyk Dariusz ezúttal, mint határkutató állt a közönség elé. A lengyel származású, Kiskunhalason elsősorban a huszár katonai hagyományőrzés terén ismertté vált Dariusz, a bemutatandó „Halas a Hatalmas” című könyv kapcsán is hangsúlyozta az általa parancsnokolt Kiskunhalasi Lovasbandérium jelentőségét. Az egység ugyanis több évtizede járja a határt és felkutatta Kiskunhalas még fellelhető, kövekkel jelölt történelmi határait. Ez volt az egyik indíttatója, hogy mélyebben utána nézzen a 17. és 18. században létrejött városhatárok történetének.

Molnár Nándor, a Halasi Múzeum Alapítvány elnöke köszönti a látogatókat

Wacławczyk Dariusz maga sem gondolta, hogy mekkora munkába fogott. Mint prezentációval kísért bemutatóján előadta 7 éven át, 2016 és 2023 között járta a levéltárakat, amelyekben összesen 30 napot töltött kutatással. De nem csak az elméjére, hanem a fizikai állóképeségére is szükség mutatkozott, hogy elvégezze a nagy feladatot.  Több mint 600 km-t gyalogolt, mert az egykori határokat a leírások alapján bejárta és beazonosította a határkutató. 

Wacławczyk Dariusz határkutató előadása közben

Több mint 50 régi jegyzőkönyvet és 75 dolgozatot, könyvet tanulmányozott át kutató munkája közben. Érdekességként megemlítette a határkutató, hogy mekkora nehézséget okozott a régi írásmód beazonosítása, amely gyakran kevert magyar-latin kifejezéseket használt és cifra betűvetésekkel nehezítette munkáját. Végül megszületett a könyv, amely képekkel, leírásokkal, akár túrahétvégék bejárását kínálja majd a ma élő halasi és idelátogató embereknek.

Szakál Aurél szerkesztő és Szücs György művészettörténész (Magyar Nemzeti Galéria)

Az est másik könyvbemutatója egy látszólag már alaposan feldolgozott témáról, a nagybányai festészetről szólt. A Mozaikok a nagybányai festészet történetéhez című kötet szerzői Szakál Aurél szerkesztő és Szűcs György művészettörténész (Magyar Nemzeti Galéria) léptek a közönség elé. Szakál Aurél szerkesztő nagy örömmel beszélt arról, hogy Szűcs György vállalta a kötet szerzőtársi feladatait. Elmondta, hogy bár a nagybányai festőiskola témakörét kiállításokkal, kiadványokkal alaposan feldolgozták, de még mindig találni újdonságokat, érdekességeket. 

Értő közönség találkozott a kötetbemutatókon

A most kiadott könyv olyan töredékeket tartalmaz – erősítette meg Szakál Aurél - amelynek alapjait részben a 2021-ben tartott, nagybányai remekművek kiállításához kapcsolódó festőkonferencián elhangzott előadások teremtettek meg. Szakál Aurél és Szűcs György a könyv részleteit változatos megközelítésekkel mutatták be a közönségnek. Az előadásokat követően lehetőség nyílt a kötet megvásárlására.

Kép-szöveg: Kovács Iván