Újra zenélt a szélmalom
Kultúra

Újra zenélt a szélmalom

Idén a Csipkeház adott otthont a Zenélő szélmalom elnevezésű rendezvénynek. Számos produkció, kézműves foglalkozások, rajzsarok és látványfestés várta az érdeklődőket szeptember 4-én több órán át. A programot a Pásztortűz Egyesület szervezte.

A Zenélő szélmalom programnak már több mint egy évtizedes hagyománya van városunkban. A műemlék Kiskunhalas egyik nevezetessége, őrzi a régi idők emlékét.

- A Pásztortűz Egyesület által szervezett, 2008 óta zajló rendezvény célja, hogy felhívja a figyelmet Kiskunhalas jelképére, örökségére, közkincsére: a Sáfrik-féle szélmalomra. A 120 éves műemlék malom fontos minden halasi számára. Amikor épült, 30-35 szélmalom is szelte a halasi és környékbeli szeleket, és őrölte a helyiek gabonáját. Az emberek összegyűltek körülötte, beszélgettek, zenéltek, ezt idézi meg évről évre a Zenélő szélmalom, amely idén is a Csipkeházban került megrendezésre – fogalmazott Végső István, a Pásztortűz Egyesület elnöke.

A rendezvény megnyitóját követően műsor vette kezdetét. A műsorszámokat Szőnyiné Vas Lívia konferálta. Molnár Erzsébet szélmalomról szóló versét is ő olvasta fel a közönségnek. Közreműködött a mélykúti Vadvirágok Tánccsoport, a Kisszállási Népdalkör. Az Aprók Táncát Szőnyiné Vas Lívia vezette, énekelt a Kiskunhalasi Népdalkör zenekísérettel. Vesztergám Miklós tárogatózott. Az est résztvevői voltak: F. Juhász Zoltán botoló táncával Kiskunfélegyházáról, innen érkezett Nagy Tünde tekerőlantos és az Együd Ádám és barátai formáció. Fellépett a Balotaszállási Citerazenekar.

Gál Mihály: - A gyerekeknek hoztunk színeznivalót, üres lapokat és olyat is, amin egyszerűbb figurák vannak. Évi egy virágcsokrot rajzol, Klári pedig egy kastélyt kerttel, fával. Segítek is, mutatom is a technikákat.

Oláh György, a Balotaszállási Citerazenekar vezetője: - Rövid, vegyes csokorral készültünk 12-15 percben. Mint általában, ezek a dalok is a borról és a szerelemről szólnak. Ez a csokor a szerelem viszontagságait igyekezett bemutatni. Egy hete van műsoron.

Sáli Levente: - A Búsuló kuruc című festményem a befejezéséhez közelített, itt írtam alá. A lovas szobrot ábrázoló képet pedig dekorációnak tettem ki magam mellé. Hoztam magammal néhányat a halasi témájú festményekkel illusztrált pólókból, de most már homokanimációs alkotásokkal is kiegészült a paletta.

Sózó József, a Kiskunhalasi Népdalkör vezetője: - Egyrészt Kálmán Lajos gyűjtéséből, Kecskemét környéki, alföldi dallamokkal készültünk. Másrészt Kiskunhalas környéki dallamokat hoztunk. Augusztussal elindultak a fellépések. Az elmúlt hetekben folyamatosan mentünk, és vannak újabb meghívások.

Még több cikk

Dallista Delhusa Gjon-nal

Dallista Delhusa Gjon-nal

Út lélektől lélekig

Út lélektől lélekig