Vajdahunyadvári csipkés ünnep
Kultúra

Vajdahunyadvári csipkés ünnep

Hungarikumunk folytatta vendégszerepléseinek sorát. Halasi csipke – A türelem himnusza címmel látogatható történeti kiállítás Budapesten, a Városligetben, a Vajdahunyadvárban. A jubileumi, 120+1 esztendőt felidéző tárlatnak a Magyar Mezőgazdasági Múzeum ad otthont.

Az ünnepélyes megnyitót március 28-án este tartották. A programot a halasi Szilaj Citerazenekar muzsikája indította. A műsor folyamán, később még visszatértek népdallal. Helyi, kiskunhalasi gyűjtésekből adtak elő Szűcs Sándor vezetésével.

A közönséget dr. Estók János, a Magyar Mezőgazdasági Múzeum főigazgatója köszöntötte. Azt mondta, különleges alkalom a megnyitó napja, évek óta tervezték, készültek rá. Amikor felújították a királyi termet, úgy gondolták, a minőségi termékek között biztos lesz a halasi csipkének kiállítása, ami most megvalósult.

Köszöntőt mondott még Fülöp Róbert, Kiskunhalas polgármestere. Úgy fogalmazott, a halasi csipke története során szorosan kötődik Magyarország történelméhez. Elengedhetetlen volt a mindenkori városi, megyei és országos vezetés támogatása. Fontosak az állami megrendelések, a kulturális örökségként való elismerése és az élmény, amit nyújtani tud.

A rendezvényen beszédet mondott V. Németh Zsolt, a magyar életmód és nemzeti értékeink védelméért felelős miniszterelnöki biztos. Örömét fejezte ki, hogy a kiállítást szervező Halasi Csipke Közalapítvány és a Magyar Mezőgazdasági Múzeum meg tudja mutatni, miben áll a halasi csipke minősége és szépsége. Üdvözölte, hogy a kiskunhalasiak őrzik a tradíciókat és generációról generációra adják tovább a titkos tudást.

További köszöntővel készült Pajor Kálmán, a Halasi Csipke Közalapítvány kuratóriumi elnöke. Rámutatott, nem túl sok manufaktúra büszkélkedhet azzal, hogy 120 éve ugyanazzal a technikával dolgozik.  A csipkevarrók kézzel alkotott értékeket mutatnak fel, így a világhír letéteményesei. Örömteli, hogy napjainkban is vannak fiatalok, akik ezt a szépségesen nehéz munkát választják, tanulják, viszik tovább.

Hrivnák Tünde divattervező Érték és szépség című, By Me Miracle divatbemutatója során halasi csipkével díszített ruhakollekciót mutattak be a modellek. Az elmúlt öt évből harmincnégy öltözetet vittek el a Magyar Mezőgazdasági Múzeumba. Meghatározó volt a pávamotívum. A keresztény vallásban Jézus Krisztust szimbolizálja és a megújulást, az újjászületést üzeni.

Szécsiné Rédei Éva, a Csipkeház igazgatója felidézte, a halasi csipke bemutatkozása 120 éve, 1902 decemberében volt Budapesten. Akkor az Iparművészeti Társulat karácsonyi vásárán vett részt. A műértő közönség és a kormányzat is akkor figyelt fel rá. A jelenlegi, Halasi csipke – A türelem himnusza című kiállítást féléves előkészítő munka előzte meg. Június 30-ig látogatható Budapesten, a Vajdahunyadvárban.

A megnyitó ideje alatt Farkas Éva csipkevarró tartott bemutatót a közönségnek.

A budapesti eseményre különbusz indult a Csipkeháztól, így a helyi érdeklődők is részt vehettek a fővárosi eseményen.

További részletek a kiállításról a Halas TV Híradójában, a Kultúrkép című műsorban és a Halasi Tükör hetilap április 5-i számában.

Kép-szöveg: Pál László