Versekkel emlékeztek Hatvani Zoltánra
Kultúra

Versekkel emlékeztek Hatvani Zoltánra

Szombaton délelőtt tizenötödik alkalommal rendezték meg a Hatvani Zoltán Vármegyei Középiskolás Szavalóversenyt. A Csipke Hotelben megtartott döntőn hét diák mérte össze tudását a zsűri és a közönség előtt.

A hagyományoknak megfelelően, a Zoltán naphoz legközelebbi szombaton rendezték meg idén is a Hatvani Zoltán Vármegyei Középiskolás Szavalóversenyt. A 2022/2023-as tanévben már 15. alkalommal emlékeztek meg ily módon Hatvani Zoltánról. A versenyt a Kiskunhalasi Bibó István Gimnázium Anyanyelv és művészetek munkaközössége szervezte.

- A cél évről-évre az, hogy a diákokhoz eljuthasson Hatvani Zoltán emléke. Az előadóművészetet ápolni kell és továbbadni a következő generációknak. Erről is szól ez a nap – árulta el Péter Mariann főszervező.

A héten Kiskunhalas immár 14. alkalommal adott otthont a Városi óvodás versmondó versenynek. A legtehetségesebb ovisok díja mindig az, hogy felléphetnek a Hatvani Zoltán emlékversenyen. Így történt ez a mai nap nyitányaként is.

A kicsik után a Lyra együttes tolmácsolásában hallgathatott meg a közönség egy megzenésített verset, majd Mester Sándor, Hatvani Zoltán egykori osztálytársa, jó barátja tartott egy fotókkal, hangfelvételekkel színesített prezentációt.

Ezután az idei szavalóverseny döntősei léptek közönség és zsűri elé. Az ítészek asztalánál öten foglaltak helyet.

- Számomra mindig a hitelesség a legfontosabb. Ha egy előadó kiáll egy szöveggel, akkor azt neki teljes mértékben értenie kell. Ha tudja a szöveg lényegét, megfelelően tudja közvetíteni felénk is az értékeket. Ezáltal kelhet életre egy szöveg valaki által – mondta Mezei Zoltán zsűrielnök.

A kötelező szöveg egy kortárs szerző műve volt. A hét versenyző mindegyike elmondta Tóth Krisztina Idő, idő, idő című versét. A szabadon választott mű ezúttal a Petőfi 200 alkalmából kizárólag Petőfi Sándor egyik verse lehetett.

A verseny végén aztán az ünnepélyes eredményhirdetés keretében kiderült a végeredmény. Első helyezést ért el Vincze Máté a Bajai Szakképzési Centrum diákja, második lett Jakab Leila a KSZC Dékáni Árpád Technikum tanulója, a dobogó harmadik helyét pedig a Szilády-gimnáziumból érkező Szabó Áron Timóteus foglalhatta el.