XIX. Cigány Nemzetiségi Szüreti Fesztivál
Kultúra

XIX. Cigány Nemzetiségi Szüreti Fesztivál

Több napon át kínál programokat az idei Szüreti Kulturális Fesztivál a kiskunhalasi vásártéren. Helyi együttesek, csoportok mellett országosan ismert és népszerű előadók váltják egymást a színpadon szeptember 9-től 11-ig. A XIX. Cigány Nemzetiségi Szüreti Fesztiválon Bódi Guszti és Margó is koncertezik, velük szombaton este, főműsoridőben találkozhat a közönség.

A rendezvény szeptember 9-én 16 órától látogatható Kiskunhalason, a vásártéren. A programok sorát cigány hagyományőrző táncegyüttesek és zenekarok műsora nyitja. A zenét a szívében őrző Bódi Csabi 19 órától énekel, majd a Szolnoki Csibészé és zenekaráé a színpad. Sisák Zolee dj 22 órától játssza a zenéit.

Szeptember 10-én a gasztronómia is kiemelt szerepet kap. Főzőverseny is lesz szombaton. Marhapörköltet lehet készíteni és kóstolni. A zsűrizést ebéd követi. Délután újabb színpadi programok várják az érdeklődőket. A tradíciókat őrző és továbbadó táncosok és muzsikusok produkciói 13 órától tekinthetők meg. A Halasi Fiúk 16 órakor zenélnek. A nap folyamán a szervezők külön programokkal is készültek a gyerekeknek. Lesznek vetélkedők, játékok. A szórakozásra, kikapcsolódásra az ugrálóvár további lehetőséget ad.

A Lakatos Mónika FolkTrió nemzetközi elismertségnek örvend. Az együttes tagjaival 17 órától találkozhat a közönség. Lakatos Mónika a magyarországi oláh cigányzene legrangosabb és legismertebb előadója. Elnyerte 2020-ban a legmagasabb világzenei elismerést, a Womex Életműdíjat. FolkTriójával oláh cigánydalokat ad elő, amelyeket más nemzetiségek muzsikáival is fűszerez. Közben figyel arra, hogy saját kultúrájának a zenéjét a hagyományok tiszteletével adja elő.

A XIX. Cigány Nemzetiségi Szüreti Fesztivál ünnepélyes megnyitója 18 órakor lesz a vásártéren. Folytatódik a cigány hagyományőrző formációk fellépéseinek sorozata.

Szigeti Fercsi 19 órakor lép színpadra. Ő nótaénekesként kezdte a pályáját, majd a mulatós pop egyik kiemelkedő előadója lett. Fellépésein garantált a jókedv, a mulatás, a jó hangulat.

Bódi Guszti és neje, Margó már visszatérő vendégek Kiskunhalason. Idén is eljönnek városunkba. Népszerűségüket bizonyítja, hogy velük énekel a közönség.

- Aranyeső nélkül nincs élet. Mindenkinek kívánjuk, hogy Aranyeső hulljon az életére száz évig. Romáknál mindig ez a közmondás – mondta legutóbbi találkozásunkkor Bódi Guszti, aki fellépésről fellépésre jár feleségével, és sok felkérésnek tesznek eleget együtt. - Nagyon-nagyon intenzív az élet. Hatvanhatszor felpörgünk Margóval.

Az előadások között stúdióznak. Komplett lemezek helyett dalokat rögzítenek a mai trend szerint. A korábbi slágerek mellé folyamatosan jönnek az újdonságok.

- Aztán, ha összejön egy CD-re való anyag, persze megjelenítjük. Most lemezeladás nem nagyon van, inkább a YouTube az, ami megy – állapította meg Guszti, aki jó emléket őriz korábbi látogatásairól. – Tényleg nagyon jó itt a közönség. Csabi fiunktól is hallottam már, hogy fantasztikus volt a hangulat Halason.

Gusztit és Margót szombaton este a Szolnoki Csibész és zenekara váltja a színpadon.

Szeptember 11-én, vasárnap megy tovább a műsorfolyam. Déltől cigány hagyományőrző táncegyüttesek és zenekarok lépnek fel produkcióikkal.

Tarcsi Zoltánt Jollyként ismeri és szereti a közönség. A Muzsika TV műsorainak rendszeres közreműködője nagy mulatós slágerekkel érkezik, 15 órától énekel a vásártéren.

Még több cikk

Húsvéti dallista

Húsvéti dallista

Dallista Sass Szilviával

Dallista Sass Szilviával