Zene világnapi népzenei koncert Halas főterén
Kultúra

Zene világnapi népzenei koncert Halas főterén

Népzenével, népdalokkal, néptánccal ünnepelték Kiskunhalas főterén a zene világnapját. Az UNESCO Nemzetközi Tanácsa Yehudi Menuhin kezdeményezésre nyilvánította október 1-jét a zene világnapjává. Ez a nap a zeneművészet legnagyobb alakjaira emlékeztet és segíti a különböző kultúrák zenéinek jobb megismerését. Péntek este a zenészek, táncosok műsora sokakat odavonzott a halasi zenepavilonhoz. A felnőttek dúdoltak, a kisgyerekek táncra perdültek.

Az volt a célunk, hogy legyen mindenkinek öröme a zenében – mondta a programot szervező Lorántffy Zsuzsanna Kamarakórus karnagya Andáné Vastag Andrea. A zene világnapján a hagyományokhoz, a magyar népzenéhez tértünk vissza – fűzte hozzá.

A Zenéről közismert előadók gondoskodtak. Bitto Nándor hegedűn, Horvát István brácsán, Szabadi Tamás nagybőgőn játszott, Vladár Károly dalra is fakadt, csakúgy, mint Juhász Eszter. A főtéri pávánál a Halas Táncegyüttes párosai perdültek táncra és vívták ki a nézők elismerését.

A zene közkincs és a Tér-zene sorozat szeretné minél többekhez eljuttatni a különböző zenei irányzatokat. Halason egy 10 részből álló sorozat indult – ennek volt része a mostani népzene mellett a Rocklife és Oláh Maja korábbi koncertje is. Az elkövetkező hónapokban is várják majd a lakosságot hasonló programok különböző helyszíneken és különböző stílusokkal, fellépőkkel, lesz például komolyzene és orgonakoncert is. 

Még több cikk

Út lélektől lélekig

Út lélektől lélekig

(►) Sose halok meg?

(►) Sose halok meg?