Zene és néprajz
Kultúra

Zene és néprajz

szi és téli hagyományaink címmel folkloristák, néprajzkutatók tartottak előadásokat október 18-án este Kiskunhalason. A programnak a városi könyvtár adott otthont a Pásztortűz Egyesület szervezésében. A rendezvényen hangszerek is megszólaltak, utalva a vigasságokra. 

Hagyományaink ismerete kiemelkedően fontos a fiatal és az idős generáció számára egyaránt. A népszokások ismeretének célja a hagyományos paraszti kultúra és értékrend megismertetése – fogalmazott Végső István, a Pásztortűz Egyesület elnöke. Nagy Gábor néprajzkutató, népzenész a József Attila Múzeumot képviselte. A pásztoremberek zenei hagyományairól, hangszer- és hangkeltő eszközhasználatáról beszélt. A zene mellett a különféle, főleg a téli ünnepkörhöz tartozó, juhászokhoz kötődő ünnepekről is szó volt.

A magyar népzene pásztorrésze egy különálló, teljesen egyedi zenei kultúra. A pásztoremberek általában saját maguk készítette hangszereken játszottak: furulyákon, dudákon. Énekelni általában a legtöbben tudtak. Különféle hangkeltő eszközeikre mindig is büszkék voltak. Családon belül hagyományszerűen örökítették át ezt a tárgyi kultúrát. Vas László a Kiskun Múzeumtól érkezett. A közművelődési szakember előadása olyan hangszerről szólt, amely az őszi-téli vigasságokhoz kötődik. Kitért ennek kapcsán hagyományos népi összejövetelekre. 

- Ez a hangszer a Dél-Alföldre jellemző: a tekerőlant. Köznapi nyelven tekerőnek hívták. Mivel az őszi betakarítások után több idő volt mulatozásra, előkerült alkalmakkor. Akár kukoricafosztáskor is tekerőztek. Ez a hangszer a Duna-Tisza közén is igen népszerű és meghatározó volt. Mészáros Márta szintén a Kiskun Múzeumot képviselte. Az igazgató, néprajzos muzeológus az őszi és a téli ünnepkörhöz kapcsolódó étkezési szokásokat érintette. Rövid, átfogó ismertetőt adott a táplálkozáskutatás gyűjtéséről. Ezután jöttek a jeles napok, alkalmak. - Igyekeztem áttekinteni, hogy Halashoz milyen étkezési szokások kötődnek. Téma volt a múlt, ami talán kicsit példa is lehet nekünk ma, hogyan foglalkozzunk az étkezési szokásainkkal, az ételekkel, jelképeivel. 

Még több cikk

Dallista Sass Szilviával

Dallista Sass Szilviával

Dallista Poór Péterrel

Dallista Poór Péterrel

Dallista Szandival

Dallista Szandival