Zöld kiállítás a természet védelméért
Kultúra

Zöld kiállítás a természet védelméért

A városi könyvtárban látogatható tárlaton 42 alkotás tekinthető meg. A Zöld-Híd Halasi Környezetvédők Egyesülete Lennék én folyóvíz címmel rendezett nemzetközi kiállítást fotó, mese és rajz kategóriában. A legeredményesebb pályázókat ünnepi rendezvényen díjazták szeptember 14-én.

A máig élő hagyomány, a természet védelme érdekében rendezett kiállítások szervezése 12 éves múlttal rendelkezik. Az idei tárlat elnevezése irodalmi ihletéstől vezérelt.

A rendezvény elején Hegedűs Bettina, a KRK Szilády Áron Gimnázium diákja szavalta el Petőfi Sándor Lennék én folyóvíz című versét. Ezt követően Csorvási Zoltántól is hallhatta a közönség e költeményt megzenésítve.

Erhardt Györgyi, a városi könyvtár igazgatója rámutatott, a Zöld-híd Egyesület inspiráló felhívásával olyan fontos területeket karolt fel, mint a környezetvédelem, a mesepedagógia, az olvasás, a fotózás, a rajzolás.

Mongyi Marianna, a halasi környezetvédők elnöke ismertette, hogyan jött létre a kiállítás.

- Palásti Károllyal, alelnökünkkel közösen úgy döntöttünk négy évvel ezelőtt, hogy gazdagítjuk a programot: komplex és nemzetközi kiállítást hozunk létre a halasiaknak és a testvérvárosok lakói számára, azzal a céllal, hogy még inkább felhívjuk a figyelmet a természet tiszteletére és erősítsük a testvérvárosi kapcsolatot – fogalmazott beszédében Mongyi Marianna. - 2022-ben Zöld-híd Egyesületünk pályázatának célja: Helyem a természetben: ki vagyok, ki lennék szívesen és mit tehetek/tehetnék környezeti értékeinkért – Petőfi Sándor Lennék én folyóvíz című verse alapján. Petőfi Sándor életének fontos és szeretett állomása volt az Alföld, kiemelten fontos, hogy méltó módon emlékezzünk meg a hazánk egyik legjelentősebb költője születésének 200. évfordulójáról – tette hozzá az elnök.

A tárlat létrejöttét 3 ország összefogása, 110 alkotó és sok-sok tevékeny óra jellemzi. Az alkotóktól a pályamunkákat elektronikusan kérték, az okos eszközök segítették pályázatuk sikerességét. A tékában 42 alkotást mutatnak be az érdeklődőknek. Mongyi Marianna köszönetet mondott a zsűritagoknak és a támogatóknak.

Kuris István László alpolgármester nyitotta meg a kiállítást. Azt tanácsolta, kiránduljanak az őszben. A folyóvíz kapcsán úgy fogalmazott, életet tud adni. Reményének adott hangot, hogy a jövő nemzedék tagjai is tudnak még folyókat, tavakat ábrázoló fotókat készíteni.

Bajzáth Mária mesepedagógus informatív köszöntő mellett tette le a voksát. Felhívta a figyelmet a generációkon át őrzött tudás fontosságára. A történetek kapcsán úgy fogalmazott, hogy a meseírók szavakkal festettek képeket.

DÍJAZOTTAK. Felnőtt kategóriában a fotósoknál Balog Lajos első, Sándor Dániel második, Bárdi Brigitta Laura harmadik helyezést ért el. Kiskunhalas különdíja Ábrahám Ágnesé lett. Ifjúsági kategóriában Olajos Tamara kapta a könyvtár ajándékát fényképéért. A legjobb mesét Vincze Ádám írta. Olajos Tamara második, Horváth Sztella harmadik lett. Krausz Zoltán vállalkozó ajándékát Kuklis Dorina kapta ifjúsági kategóriában. A rajzok készítőit különböző korcsoportokban értékelték. Az öt-hétéveseknél első lett Csikós Boglárka, második helyezést ért el Németh Izabella. A Zöld-híd különdíját Vadászi Vajk vehette át. A zsűri dicséretbe és ajándékban részesítette Fenyvesi Gabriellát, Kovács Grétát és Szöllősy Lénát. A 8-12 éveseknél Balassy Mihály Willem lett a legeredményesebb halasi induló a második helyezésével. A város különdíját Kasza Zselyke, a Zöld-hídét Kovács Nóra, a könyvtárét pedig Németh Zsuzsanna érdemelte ki. A felnőttek között Szabó-Kocsisné Ökrös Ildikó készítette a legjobb rajzot. Beischlag Szilvia harmadik helyezést ért el. Kiskunhalas különdíjasa ebben a kategóriában Vajda Anikó lett Kisszállásról. A Zöld-híd Gusztos Máriát, a városi könyvtár Daday Zitát ajándékozta meg rajzáért.

A díjátadó után Bajzáth Mária „mesÉLJÉTEK” az őszt!” címmel tartott előadást a könyvtárban. A rendezvényen Palásti Károly gimnáziumi tanár, a Zöld-híd Egyesület alelnöke konferált.

További részletek a Halas TV Híradójában és a Halasi Tükör hetilap szeptember 21-i számában.

Még több cikk

(►) Sose halok meg?

(►) Sose halok meg?