Zsenik és a bergeni street art (galéria)
Kultúra

Zsenik és a bergeni street art (galéria)

A zsenik szerencsére köztünk élnek. Jó példa erre az a kiállítás, amely pénteken este nyílt a Közösségek Házában. Zseni Zsigmond, ahogy szinte mindenki szólítja, a Zsenizsiga olyan világba visz el minket fotóival, amely a képzőművészet sajátos területe. A norvégiai Bergen street art-ja, azok az ötletes graffitik, utcarajzok szinte kérik, hogy minél többen nézzék meg azokat. A kiállítás megnyitója sem volt hétköznapi, a fényképekhez tökéletesen passzoló, a bergeni nyüzsgést, a hegyeket, a nyugalmat, a tenger hozta el nekünk Zsiga testvére Zsuzsa énekével és Szabó Gabriella Eszter zongorajátékával. 

Teljesen megtelt érdeklődővel a Közösségek Házának nagyterme pénteken este. A kiállítás témája, üzenete és a megnyitó sem volt hétköznapinak mondható. Egyszerre több művészi élményt kapott a közönség. A norvégiai Bergen olyan arcát mutatta be Zseni Zsigmond, sokak Zsenizsigája, amely eddig kevésbé volt ismert. Viszont a street art körökben elismert volt mindig is. A graffitik, amelyek tükröt tartanak, üzennek, elgondolkodtatnak, vagy éppen megbotránkoztatnak. A lényeg az, hogy van érzelmi megnyilvánulás és gondolatokat ébreszt bennünk. Persze az sem véletlen, hogy Zsiga éppen Bergent választotta. Testvére, Zsuzsa évek óta ebben a norvég ékszerdobozban él, alkot. Most mindketten megmutatták nekünk, hogy mit is jelent nekik Bergen. Ezt egészítette ki és tette teljessé Szabó Gabriella Eszter zseniális zongorajátéka.

A kiállítást Patkós László képzőművész nyitotta meg. A Kecskeméti Képzőművészeti Szabadiskola tanára arról beszélt, hogy az ősi barlangrajzok és a graffiti között a legnagyobb különbség az, hogy előbbit nem a nyilvánosságnak szánták. Az utcarajzok alkotói pedig éppen azt szeretnék elérni, hogy minél többen lássák a műveiket. Elmondta, hogy ezek a fotók alapján biztosan lesznek olyanok, akik elutaznak majd Bergenbe. Ez is a cél - fogalmazott a képzőművész. 

A megnyitó második felében a zenéé volt a főszerep. Szabó Gabriella Eszter zongoraművésznő, zeneszerző és Zseni Zsuzsa énekes Norvégiában találkozott. Bergen mindkettőjüket megfogta, Eszter el is játszotta azokat a saját szerzeményeit, amelyeket a város ihletett. Megjelent ezekben a darabokban a nyüzsgés és a nyugalom is. Zsuzsa pedig kortárs norvég szerzők verseit, szövegeit énekelte, amelyekhez Gabi írt zenét. Mint megtudtuk: ezt a kiállítást még több helyszínen bemutatják majd. Zsuzsa interjúkat is készített néhány graffiti művésszel, ezek teszik még teljesebbé a street art világát bemutató tárlatot. Önök joggal hiányolhatják a fényképekről készült fényképeket. Nekik azt javasoljuk, inkább tekintsék meg személyesen a tárlatot. Megéri.