Czékus Kronosszal a Grand Prix győztes
Sport

Czékus Kronosszal a Grand Prix győztes

Nagy mezőny, nagy verseny alakult ki a Grand Prix-ben vasárnap délután Kiskunhalason, de egész nap remek versenyszámokat, jó teljesítményeket láthatott a szépszámú közönség és a hazai sikerek is folytatódtak az Országos Minősítő Díjugrató és Grand Prix Versenyen. Az időjárás kedvezett a versenyszámoknak, mert a kellemes, derült idő szépszámú közönséget csalt ki a lovasarénába. Többször került sor összevetésre a nap során, amely a díjugratás nézői szempontból legvonzóbb, leglátványosabb versenyszakasza. A nagydíjban pedig a magyar lovasok krémje nevezett, igaz a díjazás is kiemelt volt, hiszen egymillió kétszázezer forinton osztoztak a győztes és helyezett lovasok.

 

A nagydíj előtt, a nyitott 135 cm-es pálya remek fölvezetést biztosított lovasoknak, nézőknek. A komoly létszámú, 14 szereplős összevetésben a fiatal lovasok külön versengést mutattak be ugyanazon a pályán. Így két kategóriában (fiatal és nyitott) láttak a nézők, egy pályán kiélezett küzdelmeket. A fiataloknál ifj. Lázár Zoltán (Ardzsenta, Lázár Lovaspark SE) utolsóként startolt és csak az egyetlen addig hibátlan Lehotai Máté (Calota, Airvent Lovas Club) volt a mérce, akit verőhiba nélküli lovaglással és jobb idővel múlt felül.

Ifj. Lázár Zoltán: "Nagy szerencsém, hogy utolsóként vethettem össze. Láttam az előttem menők pályáit és tanultam belőle. Tudtam, hogy Ardzsenta adottságai, méretei segítségemre lesznek. A hibátlanra nyilván figyelnem kellett, de voltak fordulók, ahol összeszedhettem időelőnyt. Sikerült" - mondta a fiatal lovasok első helyezettje.

A nyitott 135-ös szám másik kategóriájában szintén hét hibátlan eredmény született, így ők is összevetésben döntötték el a végső sorrendet. A helyi közönség örömére kiskunhalasi siker született, mert Fazekas István (Határőr Dózsa SE) Cessnával gyors és hibátlan összevetést produkált, megelőzve Potocska Attilát (Love of Prinzi, Mezőhegyesi Ménes). A versenyszám harmadik helyezését ugyancsak helyi lovas szerezte meg. Füzér Gábor (Kiskunhalasi LTSE) Je T'aime nyergében lett a harmadik.

Fazekas István: "Ahogy szoktam higgadt, precíz lovaglásra törekedtem az összevetésben, persze menni kellett a tempóért, de ez nem okozott gondot Cessnának. A fordulókban pedig, ahol csak tudtam faragtam és a gyorsaság mellett ez is nagyban hozzájárult a jó időeredményhez" - mondta Határőr Dózsa SE sportolója.

Teltház fogadta a négy évszakos pályán kiépített lelátókon a lovasokat a Kiskunhalasi Országos Minősítő Díjugrató Verseny záró napjának legrangosabb számában a Grand Prix-ben. A 23 indulóból heten mentek hibátlan pályát a 150 cm-es magasságon. Az összevetésben aztán Czékus Zoltán (Kronosz, Kisteleki Lovas SE) volt a legeredményesebb a 2. Biharvári Attila (Gordon, B&H Lovas Klub) és a 3. Jován Richárd (Roche, Mezőhegyesi Ménes) előtt.

Czékus Zoltán: "Az összevetésnél nem lehet nem kockáztatni. Mentünk is, ahogy lehetett. A pálya vonalvezetése nem okozott gondot, volt egy-két nagyon éles fordulóra alkalom, azt meg is léptük. Ezen a magasságon bármi megtörténhet. Mondjuk a lovamnak fekszik az ilyen jellegű feladat, jól lekövette a teendőket, örülök a sikernek. Összességében egy jól rendezett verseny volt a halasi. A füves pályán is volt alkalmam menni. Fantasztikus, ahogy azt megújították. Halas jó versenyhelyszín és remekül szervezték meg ezt is" - mondta a Grand Prix győztes.

A 135 cm-es nyitott versenyszám összevetését és a Gand Prix teljes versenyét a DigiSport 1-es csatorna rögzítette és augusztus 22-én, hétfőn 20 óra 30 perctől sugározza. A hétvégi lovasverseny eseményeiről a Halas Televízió Sportmagazinjában és a Halasi Tükör is beszámol majd részletesen a suerdán megjelenő legfrissebb számában
Kép-szöveg: Kovács Iván