Drámai döntő után a Bibó István Gimnázium nyerte a Szilády Kupát (galériákkal)
Sport

Drámai döntő után a Bibó István Gimnázium nyerte a Szilády Kupát (galériákkal)

Egy szenzációs döntővel, drámai pillanatokkal ért véget a XIV. Szilády Kupa Középiskolás Labdarúgótorna. A halasi foci erejét mutatja, hogy a legjobb négy között csak helyi középiskola szerepelt. Ki gondolta volna, hogy a Tekó magabiztos játékkal 4-1-re veri a címvédő Sziládyt az elődöntőben, hogy aztán a fináléban a lefújás előtti percekig vezessen a toronymagas esélyes ellen. A csattanó a végére maradt, az óriásit harcoló bibósok meg tudták fordítani az eredményt a hősiesen védekező Tekó ellen. A Bibó István Gimnázium 23 gólt rúgva és kettőt kapva nyerte a kupát,  házigazda a harmadik helyen végzett.

Színvonalas és izgalmas mérkőzéseket láthatott a közönség a XIV. Szilády Kupa középiskolás Labdarúgótornán. A délelőtti csoportmeccsek során eldőlt, hogy a legjobb négy közé csak halasi csapat, a Bibó István Gimnázium, a Szilády Áron Református Gimnázium, a II. Rákóczi Ferenc Katolikus Gimnázium és Technikum, valamint a KSZC Dékáni Árpád Technikum került. Az elődöntők első mérkőzésén megismétlődött a 2020-as finálé. A Tekó – Szilády találkozó nemcsak a pályán, hanem a lelátókon is zajlott. Hangban is összemérte erejét a két középiskola. A tekósok nagyon összekapták magukat, haraptak és kétgólos előnyre tettek szert. A házigazda nagyon akart, de ezen a napon csak a szépítés jött nekik össze. A másik ágon a Bibó folytatta az első napon látott eredményes játékot és 5 góllal terhelte a Dékáni hálóját. 

A bronzmeccsen szeretett volna vigasztalódni a Szilády és ez fiesztába illő mérkőzésen meg is valósult. A házigazda gólerős focit játszva felőrölte ellenfelét és a Dékáni hiába harcolt derekasan, a hazaiak magabiztosan nyertek és lett övék a bronzérem. Kevesen hitték volna a Bibó – Tekó selejtező után, hogy ez a két csapat találkozik majd a döntőben is. Akkor 4-1-re a bibósok győztek és most is ők számítottak esélyesnek. Ennek ellenére a közönség fergeteges szurkolása közepette egy remek lövéssel a Rákóczi szerzett vezetést. Nyomott, veszélyeztetett a Bibó, voltak helyzetek és volt, amikor a kapufa segítette ki az ellenfelet, a döntés az utolsó két percre maradt. Amikor már úgy tűnt, hogy megúszhatja kapott gól nélkül a Tekó, a Bibó előbb egyenlített majd a mindent eldöntő gólt is megszerezte. Szinte kidőltek a csarnok falai, akkorát kiáltottak a bibós diákok és tanárok. A 2022-es Szilády Kupa győztese a Bibó István Gimnázium lett, tegyük hozzá, megérdemelten.

Az ünnepélyes eredményhirdetésen Bányai Gábor országgyűlési képviselő és Varga Judit köszöntötte a résztvevőket. Az igazgatónő köszönetet mondott Tóth Ferencnek a szervezésért. A  XIV. Szilády Kupa végeredménye: 1. Bibó István Gimnázium, 2. II. Rákóczi Ferenc Katolikus Gimnázium és Technikum, 3. Szilády Áron Református Gimnázium, 4. KSZC Dékáni Árpád Technikum, 5. KSZC Kiskőrösi Wattay Technikum és Kollégium, 6. Kecskeméti Piarista Gimnázium,  7. Kecskeméti Református Gimnázium, 8. KSZC Vári Szabó István Szakképző Iskola és Kollégium. A torna legjobb játékosa Husza Bendegúz (Bibó), a gólkirály Lengyel Szabolcs (Bibó), a legjobb kapus Horváth Bendegúz (Szilády), a döntő legjobb játékosa Rácz István Tamás (Tekó), míg a legjobb sziládys játékos Fenyvesi Bálint volt. A legszebb gólt Palatinusz Zalán (Kecskeméti REFI) szerezte, a közönségdíjas Horváth Bendegúz (Szilády) volt, aki ezen a napon ünnepelte a születésnapját. A fair play díjat a Kecskeméti Református Gimnázium érdemelte ki.