Duklai Bekefutas uj futókra var
Sport

Duklai Bekefutas uj futókra var

2022 szeptember 4. Az idei Duklai Bekefutas idopontja – a regió legnagyobb sportesemenyee. Milyen a multja?

1958 október 5-en a duklai hadi temetoben elhangzott a loves, amellyel a ma mar legendava valt futas kezdetet vette. 19 km – a tav, amit ma kevesebb, mint ket óra alatt meg lehet tenni… Azoknak, akik beket hoztak nekunk 1944-1945-ben, ennek a verengzo tavnak a megtetele októbertol januarig tartott. A karpat-duklai hadmuvelet duklai megkezdesetol egeszen januarig, amikor felszabadult Svidnik varosa. A beke szó a futas elnevezeseben nem csak egy semmitmondó szó. Szamtalan emberi aldozatba kerult es kotelessegunk az emleket megorizni.

Az elso evekben csak hivatasos sportoló futók vettek reszt, nemzeti valogatott keret tagjai is. Nem volt ez tomegrendezveny. Svidnikba erkezettek szama 8 (1965-ben) es 36 sportoló (1970-ben) ingadozott. A futók teljesitmenye 1:03:55 (Kanya 1964) es 1:20:00 kozott mozgott. Abban az idoben csak egy sportoló kepviselte a regiónkat, a bartfai  TJ Cervena Hvezda tagja, Vysny Orlik-ban lakó Andrej Barilla, aki az otodik futasban 1:18:52 idovel 14. helyezettt lett.

A hetvenes evek elejen ujabb meresz lelku indulók jelentkeztek az akkor mar onalló svidnik-i jarasból. Az elso kozottuk Strocin falubeli Milan Vancisin, aki legjobb formaja idejen 1;06:53 es 1:10:00 kozotti idoket futott. Ot egyre tobben kovettek. A nyolcvanas evekben robbanasszeru fellendules kovetkezett, csucs letszamot az 1984-ben rendezett 25. futamban feljegyeztek, amikor 160 ember indult, ebbol 40 fo a svidniki es stropkovi jarasbol.

A DUklai Bekefutast evente szeptember elso vasarnapjan szervezik. Tarsadalmi-politikai okokból sajnos az 1968-ban es az 1969-ben elmaradt. Az utvonalat leroviditettek az I osztalyu orszagut modositasai nyoman az eredeti 21 km-es tavból a jelenlegi kb. 19 kilometerre. Jelentos roviditesre akkor kerult sor, amikor a celvonalat a Futas 52-ik kiadasaban 2011-ben athelyeztek tavoli futballstadionból a varoskozpontba.

A rendezveny tortenete megjegyezte akkoriban hires gyoztesek neveit. Mindenekelott emlitesre meltó a kassai szarmazasu Svitanic, Kanya, Visnicki es Polak, valamint postyeni Javorka, csehorszagi Cesal, Ciboch, Podmolik meg Mladek, nemet Grossmuller, lengyel olimpikon Orzeł, bartfai Jakubasek es Sahajda, azon felul a mieink – Petnuchova (Vancisinova), Hanik…  Kulon tiszteletet meg kell adni az 1982-es (23. futam) nyertes Frantisek Vysnicky-nek, aki a klasszikus tavot a hagóból a helyi stadionba 00:59:07 csucsidovel tette meg, igy felallitva egy rekordot, amit senki tobbe nem dontheti meg. A rovidebb tavon eddig a leggyorsabb magyarorszagi Berec Lajos volt, aki az 53. Futason 58:22 idovel a jelenlegi utvonal csucsat allitotta fel.

A futas celpontjanak a megvaltozasa mas ujdonsagok sorat is eredemenyezte. Mar az 52. kiadas resze lett egy un. Kis Egeszsegfutas egy kilometeres tavon a gyerekek, szulok es egesz csaladok szamara. Egy evvel kesobb a kozsegi szervezok a Aduklai Bekefutas programjahoz csatoltak egy 6,5 km hosszu Nagy Egeszsegfutast agy Halalvolgyi utkeresztezodestol a varosba. A 60. evfordulóra pedig ket uj kategoriaval gazdagodott a musor, megpedig egy csuszó-maszó versennyel egy ev alatti gyermekeknek es egy inline gorkorcsolyazó futammal, az utvonala Svidnik – Halalvolgy – Svidnik.

(Andrej Dudas) a fenykep forrasa: svidnik.sk

The project is co-financed by the Governments of Czechia, Hungary, Poland and Slovakia through Visegrad Grants from International Visegrad Fund. The mission of the fund is to advance ideas for sustainable regional cooperation in Central Europe.

A projektet a Cseh Köztársaság, Magyarország, Lengyelország és Szlovákia kormánya társfinanszírozza a Nemzetközi Visegrádi Alap Visegrádi Támogatások keretében. Az alap küldetése a fenntartható közép-európai regionális együttműködésre vonatkozó ötletek előmozdítása.

#VisegradFund, #V4, #Visegrad