Egy úton haladtak Szabadka felé
Sport

Egy úton haladtak Szabadka felé

„Egy úton haladunk” Ez volt a jelmondata a szombaton megtartott 11. Koliken Kiskunhalas-Szabadka Barátság Kerékpártúrának. A Halasi Média és Kultúra Kft. valamint a Halasi Bringabarát Klub hívó szavára idén is legalább kétszázan indultak el Kiskunhalas testvérvárosa, Szabadka irányába, hogy megismerjék ezt a vajdasági várost és tovább erősítsék a testvérvárosi kapcsolatokat.

A Kiskunhalas-Szabadka Barátság Kerékpártúra a térség legnagyobb kerékpáros tömegrendezvénye, a halasiak kezdeményezését idén is támogatta a Technológiai és Ipari Minisztérium is. A túrázók reggel hét órakor startoltak el a Közösségek Háza udvaráról. A szervezőknek idén is sikerült megszólítani a kerékpározás kedvelőit, így Budapestről, Szolnokról, Csikériáról, Bajáról, Kiskunmajsáról, Kecelről és Kecskemétről is érkeztek résztvevők.

A kétszer 45 kilométeres táv a kevésbé gyakorlott kerékpárosok számára is bevállalható, a szervezők több pihenőpontot is beiktattak a túra útvonalába. Voltak, akik futva tették meg ezt a távot, ők már a hajnali órákban indultak el a vajdasági város felé.  A lelkes kerékpáros csapat őket követve, az egyre melegedő reggelen elsőként Balotaszállás határában pihent meg, majd folytatták útjukat az országhatár felé.

A forgalmas 53-as főúton a motoros rendőrök nyújtottak segítséget, hogy mindenki balesetmentesen koptassa a kilométereket az aszfalton

Mint Király Gábor szervezőtől megtudtuk, idén is közel kétszáz fős volt a menetoszlop, Kisszállásnál és Tompánál is újabb kerékpárosok csatlakoztak a túrázókhoz. Véh László Tompa polgármestere a főtéren vendégelte meg a megfáradó vándorokat, akik aztán megújult erővel tekerhettek a határ felé.

A városvezető elmondta, bízik abban, hogy a fejlesztéseknek köszönhetően egyre hosszabb szakaszon tudnak majd a túrázók kerékpárutakon közlekedni. A település célkitűzése, hogy a következő esztendőkben tovább bővítsék a már meglévő kerékpárút rendszert.

A nagy forgalom ellenére gyors és gördülékeny volt a határon való átjutás, így a lelkes csapat a szerb rendőrök irányítása mellett haladhatott tovább az úti cél felé.

Ismerjük meg Szabadkát, ezt a csodálatos várost- ez vezérelte egykoron az első túra résztvevőit. A vajdasági település sok építészeti és kulturális kincset rejt. Az egyik legszebb épület a városháza, melynek dísztermében fogadták a város képviselői a halasi túrázókat.

Kiskunhalas képviseletében Gyöngyi László önkormányzati képviselő adta át a város ajándékait a vendéglátóknak.

Matin Hajnalka polgármesteri tanácsnok köszöntötte a vendégeket a díszteremben. Mint mondta, ez a túra egy erős kapocs a testvérvárosok között, ennek köszönhető, hogy a szabadkaiak is gyakran átjárnak vendégségbe Kiskunhalasra, például a Város Napján.

Palásti Károly Vajda János Nádas című versével készült a találkozóra, Miroslav Jovančić és Bakos Árpád pedig a vendéglátók képviseletében lepte meg a túrázókat zenés műsorával.

A túra résztvevői ezt követően ellátogattak a Szabadkai Városi Könyvtárba, amelyet 1890-ben alapítottak, a gyűjtemény 1953-ban költözött a jelenleg használatos főtéri épületbe. Az egykori Kaszinó neobarokk stílusú épületét Raichle Ferenc tervezte. Az épület homlokzati felújítása nemrégiben megkezdődött, így hamarosan a régi pompájában láthatják az érdeklődők. Irodalmi érdekesség, hogy ebben az épületben játszódik Kosztolányi Dezső Pacsirta regényének néhány jelenete.

Az ebédet már az Ergela vendéglőben fogyasztotta el a csapat majd már kissé megfáradva megtörtént a határátlépés. Az utolsó kilométereket is balesetmentesen tette meg a csapat, így mindenki épségben hazaért Kiskunhalas főterére. A zenepavilonnál tartották meg a szervezők a tombolasorsolást. A Kiskunhalas Város által felajánlott kerékpárt Hegyi Benő nyerte meg, a Koliken Kft. kettő darab kétkerekűt is felajánlott a tombolára, az egyik Csikériára került, Karsten Bremer lett a szerencsés nyertes. A második kerékpárral a majsai Béres Árpád térhetett haza.

Király Gábor szervező zárógondolataiban már a jövő évi túra megszervezésére tett ígéretet, bízva benne, hogy a jelenlegi résztvevők mellett újabb túrázókat tud majd Szabadkára kalauzolni.

A túráról készült videós összefoglaló a Halas Televízió hétfőn este 19 órakor kezdődő Híradójában lesz látható.

A"Kerékpárral 7 határon át" programsorozat keretében, a Technológiai és Ipari Minisztérium támogatásával valósul meg.